Umiddelbart syntes det at være Norge der står udenfor EUs fællesskab med 27 lande, der alle potentielt er kunder af norske fisk og fiskeprodukter – men det syntes ikke at bekymre Norge, der med korslagte arme blot lader fiskeriaftalen mellem EU og Norge trække ud.
Sådan oplever chefkonsulent Michael Andersen fra Danmarks Fiskeriforening DFPO, der har fulgt forhandlingerne og som overfor Fiskeritidende.dk siger, »Vi er godt trætte af det. Norge har ikke rykket sig en meter i forhandlingerne, selv om man fra EU’s side er kommet med forslag til kompromisser. EU har faktisk rykket sig temmelig meget, men på trods af dette sidder de norske forhandlere med armene over kors«.
Denne holdning og manglende lyst til kompromis, koster danske fiskere dyrt, forklarer Michael Andersen og peger på at de danske fiskere siden nytår har været nægtet adgang til at fisker i norsk farvand.
Resultatløse forhandlinger
DFPOs chefkonsulent fortæller, at der i sidste uge, torsdag og fredag har været forhandlinger mellem de to parter, men forhandlingerne er endt uden resultat, hvilket betyder, at det kan have lange udsigter, inden de danske fiskere får mulighed for igen at fiske i norsk farvand
Norge står stejlt på deres krav om at sænke grænsen for, hvor stor en andel af de fælles kvoter, der må fiskes i norsk farvand.
Der er ikke udsigt til nye forhandlinger mellem EU og Norge før om to uger.
Det koster og er meget dyrt for dansk fiskeri, når adgangen til norsk zone ikke gives. For det rammer ikke kun de fiskere der normalt har deres vinterfiskeri her, men går i høj grad også ud over det resterende fiskeri i dansk farvand, for trængslen øges og kampen om pladserne skærpes i vores egne farvande.
Derfor er der kommet forslag fra Danmarks Fiskeriforening DFPO der mener, at en ordning med midlertidige kvoter, tilsvarende den ordning som EU har med Storbritannien, så fiskerne kan fortsætte med at fiske i hinandens farvande, når forhandlingerne som det er sket igen i år, er gået i hårdknude.