Trods udsigten til forbedringer i det netop udsendte kompromisforslag fra EUs Formandskab, omkring naturgenopretnings-forordningen, så fremfører DFPO (Danmark Fiskeriforening), at forslaget potentielt kan resultere i, at store dele af det danske trawlfiskeri vil få frataget deres fiskerimuligheder.
I et høringssvar fra DFPO, anføres det, at tabet for fiskeriet, i det tilfælde det vedtages, risikerer at påfører trawlfiskerne tab for op imod 726 mio. kroner. Udsigten til dette kæmpe tab for dansk fiskeri, har ikke fundet vej i kompromisforslaget fra EUs formandskab, der hverken har medtaget kompensation eller finansiering af kompensation, til fiskerne for disse tab.
EUs naturgenopretnings-forordning, der i sin nuværende form vil bringe både landmænd og fiskeres levebrød samt fødevareproduktionen i Europa, i fare.
Det skriver den europæiske landbrugsparaplyorganisation Copa-Cogeca og organisationen for de europæiske fiskere, Europêche.
De skriver videre, at som en del af sin biodiversitets-strategi foreslog Europa-Kommissionen sidste år en lov om natur-genopretning, som opfordrer til nye bindende mål for at genoprette økosystemerne. Landbrugets og Fiskeriets europæiske organisationer er helt overbeviste om, at forordningen vil have enorme og altødelæggende konsekvenser for både landbrug, fiskeri og skovbrug i hele EU.
EU-Kommissionens konsekvensanalyse nedtoner dog disse effekter og lovpriser i stedet på urealistisk vis mulighederne.
Europa-Parlamentets Landbrugsudvalg (AGRI) og Fiskeriudvalg (PECH) har bl.a. derfor afvist forslaget om naturgenopretning. Begge udvalg er for naturgenopretning, men mener ikke, at forslaget er vejen frem.
Den 15. juni træffer Europa-Parlamentets miljøudvalg (ENVI) en endelig beslutning om sagen. Copa-Cogeca og Europêche opfordrer udvalget til at lytte til og respektere landbrugs- og fiskersamfundenes bekymringer og anmoder Kommissionen om at genstarte processen, helt fra bunden igen.
Formanden for Europêche, Javier Garat kommenterede det således: »Kommissionen har skabt en polariserede debat omkring EU’s naturgenopretningslov. Ligeledes har ngo’er politiseret og forenklet debatten ved at nævne MEP’er for eller imod naturen. Men problemet er, at vi er nået til et punkt, hvor beskyttelse er synonymt med udelukkelse og nedlukning. Vi skal forsøge at gøre miljøbeskyttelse forenelig med menneskelige aktiviteter og i særdeleshed ovenpå det hårdt tiltrængte behov der er for produktion af fødevarer. Vi importerer allerede 70 procent af alle de fisk og skaldyr, vi indtager i Europa. Den nye lov vil helt sikkert bidrage til at øge denne fødevaresikkerheds-kløft, yderligere.«
Ifølge sektoren gjorde den urolige og heftige debat om den nye miljølov én ting klart. For at imødekomme befolkningens behov skal EU give et direkte svar på de grundlæggende spørgsmål:
- Hvor meget mad skal EU producere/importere
- og er det klogt at overlade vores / EUs fødevaresikkerhed til tredjelande?