Statsledere fra EU var til Klimatopmøde i Esbjerg i går, med statsminister Mette Frederiksen (S) og Klimaminister Dan Jørgensen (S).
Det ventes, at regeringscheferne vil indgå en aftale, der skal sætte tempoet for udvinding af havvind i Nordsøen op. Prisen for at forsyne 230 millioner europæiske husstande med grøn strøm (150 Gigawatt) vil antalligt lande på over 1000 milliarder kroner.
Aftalens store omfang har da også fået flere end 53 danske og udenlandske medier og presseafdelinger fra organisationer, til at dække det store Nordsø-Topmøde.
Men hvor grønne er egentlig de grønne planer
Vi kender endnu ikke effekten af de store planer på energiområdet for havvind, der løber frem til 2050, men på andre »grønne« områder, som Biogas-området, kan vi så småt begynde at ane sammenhængen i den grønne omstilling og hvor »grønt« det egentlig er.
Selvom Biogas ikke er klimaneutralt, så bliver den det, når det opsamles fra gylle, organisk affald og erstatter diesel i lastbilen, så kan man opnå en væsentlige reduktion i udledning af klimagasser – i nogle tilfælde dobbelt klimaeffekt. Det har man fortalt alle og det ligger ligesom på rygraden af os alle sammen, at det er klimavenligt og vejen frem — men er det nu det?
Energistyrelsen skriver selv om Biogasproduktionsens effekt på udledningen af drivhusgasser (Co2) således:
Biogasproduktionens vigtigste positive klimaeffekt er, at gassen kan erstatte naturgas og dermed nedsætte udledningen af CO2 fra afbrænding af fossil energi. Derefter kommer, at afgasning af husdyrgødning reducerer udledningen af drivhusgasser fra landbrugets husdyrhold. På den negative side er den vigtigste post, at der kan forekomme udledning af metan fra selve biogasanlæggene og fra de opgraderingsanlæg, der opgraderer biogassen til naturgaskvalitet.
Når biogas, der er produceret af husdyrgødning og organisk affald, erstatter fossil naturgas, reduceres udledningen fra energisektoren med 56,9 kg CO2 ækvivalenter ifølge FNs opgørelsesmetode.
For et konkret Biogasanlæg afhænger klimaregnskabet af, hvilke biomasser anlægget afgasser, fysiske forhold på anlægget herunder opholdstiden, energiproduktionen, og om anlægget er tæt. I det samlede regnskab skal desuden indgå, om der er metan-tab i forbindelse med opgradering eller anden anvendelse af gassen.
Aarhus Universitet har udarbejdet en rapport for Energistyrelsen (læs den her), der konkluderer, at der samlet set er en miljø- og klimamæssig gevinst ved afgasning af forskellige Biomasse-sammensætninger.
Energistyrelsens Biogas Taskforce har i samarbejde med universiteter, konsulenter og biogasbranchen gennemført en række projekter for at kortlægge biogassens klimaregnskab. (læs den her)
Hvorfor beskæftiger FiskerForum.dk sig overhovedet med dette problem
Har det overhovedet nogen som helst forbindelse til fiskeriet – På en måde ja – For når fisken ilandbringes efter fangst på havet, sælges den på auktion til fiskeindustrien, der under forarbejdningen af fisken, får restprodukter til overs, som efterfølgende udnyttes i fiskemelsproduktion, der overvejende går til dyrefoder. Dette dyrefoder ender som hovedregel i den animalske produktion af alt fra kyllinger, grise og slagtekvæg m.m.
Fra disse landbrug leverer man husdyrgødning til biogasanlæggene, som også får tilført organisk affald fra industrien og detailhandlen samt energiafgrøder. Der er således en sammenhæng mellem fiskeri og Biogasproduktion.
Der er da også umiddelbart store fordele ved Biogas;
- Det kan afhjælpe vores affaldsproblemer
- Det kan styrke vores hjemlige forsyningssikkerhed
- Det kan give os den grønne, CO2-neutrale energi, der er så vigtig for fremtidens energiforsyning
- Den kan styrke landbrugets konkurrenceevne ved at sikre behandling af gylle og produktion af gødningsmidler, der er mere effektive,
- Det kan bedre vores vandmiljø
- Det kan give reducerede lugtgener
- og langt mere
Men oplysninger tilgået FiskerForum.dk har alligevel, sat panderynkerne så tæt at hatten kan skrues på. For lige så mange gode sider af Biogasproduktionen man kan komme med, er der også mange side af denne produktion der endnu ikke er kommet med i den »grønne reklame« for Biogas.
- Under produktionen af Biogas, frigives der store mængder Co2 som efterfølgende bliver lukket direkte ud i atmosfæren – dvs. man afgasser gyllen for efterfølgende at sende den retur til atmosfæren, dog i en reduceret mængde Co2 – det man sparer på Co2 regnskabet og klimaregnskabet her, får man således alligevel en del tilbage af.
- Man bruger energiafgrøder, som eksempelvis majs, korn, gulerødder m.m. for at øge gasproduktionen – dvs. man bruger afgrøder fra marken til gasproduktionen og ikke til menneskeføde. Den nye trend siger ellers, at afgrøder på marken ikke længere skal bruges til husdyrfoder, men menneskeføde istedet. Men det gælder åbenbart ikke når det drejer sig om Biogas – Det er ren – »too good to go«..
- Simpelt forklaret – så varmer man biomassen op til 52 grader celcius, hvorefter gassen opsamles. Den afgasset Biomasse skal efterfølgende køles ned, inden den kan fragtes ud som gødning til landbrugets marker igen. Denne afkøling foregår i de fleste tilfælde ikke til et fjernvarmeanlæg, som vil være det mest naturlige når man skal genbruge varme, nej oftest sendes det direkte i jorden, for efterfølgende at komme op igen når temperaturen har nået ca. 20 grader celcius. Det kan man da vist kun kalde spildvarme.
- Transporten til og fra Biogasanlægget kræver større sættevogne og lastvognstræk, der i døgndrift sørger for at holde anlægget kørende og igang – men det koster på klimaregnskabet, når større mængder husdyrgødning og organisk affald skal fragtes frem og tilbage – døgnet rundt – år ud og år ind.
- Økonomien holdes sammen af et statstilskud pr. tons Biogas, indeksreguleret efter naturgasprisen. Det gør at produktionen af denne gas-type for nuværende, lige kan rende rundt økonomisk i de fleste Biogas-anlæg (Biogasproduktionen er i vækst og det antages der i dag er omkring 190 biogasanlæg i drift over hele Danmark.)
Lad nu fornuften sejre og lyt til flere eksperter, »Biogas må ikke ses som et energi-alternativ – Det kan gå galt og vil skabe større problemer«.
Men Regeringen vil med deres grønne planer og mødet i Esbjerg – North Sea Summit – ikke kun opføre store havmølleparker og energiøer i Nordsøen, men også satse på landbaseret vind og solcelleparker samt vandkraft og geotermisk energi, bølgeenergi samt ikke mindst Biogas.
Sjovt nok er Atomkraft ikke nævnt – kun omtalt i forbindelse med Tysklands udfasning af fossile brændsler, hvor man oveni også udfaser atomkraftværkerne.