Dansk fiskeri fører an med bæredygtighed, og sammen med de tyske, svenske og hollandske fiskere kunne de d. 16. december fejre, at verdens største MSC-certificering er i hus
De danske, svenske, tyske og hollandske fiskere har slået alle rekorder i bæredygtighed. I fællesskab er de nemlig kommet i hus med verdens største MSC-certificering – den internationale anerkendte mærkningsordning for bæredygtigt fiskeri, som de mandag d. 16. december fejrede i Bruxelles.
»Dansk fiskeri fører i forvejen an inden for bæredygtighed, men det her er prikken over i’et. Fisk kender ingen grænser, så skal vi sikre et bæredygtigt havmiljø og fiskebestande, så er det vigtigt, at vi arbejder sammen. Vi er meget stolte af, at det er lykkedes os at komme i hus med den nye certificering i Nordsøen, Skagerrak og nogle bestande i Kattegat, « siger Kenn Skau Fischer, direktør i Danmarks Fiskeriforening, som deltog i fejringen sammen med fiskeriklienter fra de andre tre lande og den danske fiskeriminister Mogens Jensen, den tyske direktør for internationalt samarbejde Friedrich Wacker og fiskeridirektøren i Holland Nanou Beekman.
Den nye certificering samler en række fiskearter, redskaber og farvande, som forbrugeren nu kan finde i køledisken med det blå logo for bæredygtighed. Listen er lang, bl.a. jomfruhummer, rejer, rødspætter, og heriblandt helt nye arter som lange, brosme og glashvarre. Som noget nyt er langline og pilk certificerede redskaber.
Den store MSC-certificering vækker også begejstring hos MSC, som havde fået æren af at overrække certifikatet til de fire lande.»Dette er en stor bedrift, som fiskerne og jeres ministre og nationale repræsentanter kan og skal tage æren for. Og en bedrift, som bør anerkendes af samfundet. For forbrugere er dette nu også synligt gennem det blå MSC-mærke på de produkter, de køber, der stammer fra disse fiskerier,« siger Hans Nieuwenhuis, Nordeuropæisk direktør, MSC.
Certificeringsarbejdet begyndte tilbage i 2017, og med certifikatet i hus er det ikke slut.
For at blive tildelt det blå MSC-mærke, skal fiskeriet holdes op mod MSC’s tre overordnede principper, der ser på 1. bestanden, der fiskes på, 2. fiskeriets påvirkning af marine økosystemer og 3. effektiv forvaltning. På tværs af landene skal de nu arbejde videre med at opretholde certificeringen de næste fem år.
Hvad er med i den store certificering?
Den nye certificering vil betyde, at en lang række fiskerier samles i et fælles certifikat:
- Arter: Brosme, torsk, glashvarre, kuller, hvilling, kulmule, lange, jomfruhummer, reje, rødspætte, mørksej og tunge. OBS! Torsk og hvilling er til en start suspenderet fra at kunne bære det blå MSC-mærke pga. den seneste biologiske rådgivning
- Farvande: Kattegat, Skagerrak og Nordsøen
- Redskaber: Trawl, snurrevod, garn, langline og pilk