Med en melding om, at »havbiologerne udrydder fiskeriet«, har færingen Eivind Jacobsen atter formået at sætte fokus på dét, som de fleste fiskere sikkert kan nikkende genkendende til – at havforskere og havbiologers forudsigelser ofte tager fuldstændigt fejl og det har de iøvrigt, ifølge færingen gjort i over 50 år nu.
Disse forskere og biologer bruger år efter år den samme forslidte regnemodel og de er efter færingens mening, rigtig gode og flittige til at producerer data, men rent ud sagt elendige til at komme med bud på fremtidige forventninger (hypoteser) indenfor fiskeriet. De har næsten uden undtagelse ramt ved siden af skiven – hvergang.
Du kan læse artiklen på FiskerForum.dk om Eivind Jacobsens vurdering af ICES og DTU’s regnemodeller – »Der er noget fundamentalt galt her«
Færingen anklager alle vores mellemstatslige havforsknings-organisationer samt selvejende institutioner og universiter, med forskningsledere, post. doc.’ere og ph.d.’er for, at bruge de samme forslidte regnemodeller som altid og ikke tage fiskerne med på råd – fiskere som dagligt har hænderne dybt begravet i netop dét som, de kære eksperter sidder og regner ud i teorien. Eksperter der uden skelen til om tallene nu også passer til den virkelighed fiskerene oplever lige nu. Og ikke, som det mange gange er tilfældet, gamle tal som allerede forlængst er forældet, ved udgivelsen.
Til Nordsoeposten.dk i Hirtshals, udtaler Eivind Jacobsen, at efter hans mening er de som finder og fisker flere fisk, end alle Nordatlantens biologer tilsammen, med deres avancerede computerprogrammer og modeller, ikke kan være helt tossede.
Desuden er det et faktum, at de der ikke fanger noget – går konkurs.
Derfor syntes logikken her at være, at de fiskere der fisker i dag, må være de dygtigste. Så hvorfor skal vi tro på fiskeribiologerne og havforskerne, der nu igennem mange år, nærmest pr. automatik har fejlet hvert år, siger færøske Eivind Jacobsen.
Han pointerer samtidig, at disse fiskere trods alt, har overlevet politikernes og havforskernes fælles klapjagt på dem. Og netop dette gør disse fiskeres viden, om fiskearterne samt havmiljøet, større og mereværdige end havforskernes, understreger Eivind Jacobsen.
Eivind Jacobsens egen forskning, som han insisterer på skal sættes anførselstegn omkring, hvilket der af respekt for Jacobsens store arbejde ikke gøres her, viser ifølge ham selv, at fiskerne har ret og biologerne tager fejl. Men fiskerne og Jacobsen selv er angiveligt oppe imod stærke kræfter, kan man forstå.
For som han siger til Nordsoeposten.dk, »hvis man tror på nogen der, et halvt århundrede i træk, har taget fejl – vil jeg tro, at de enten måtte være meget naive, akademikere eller politikere.
Jacobsen konstaterede allerede tilbage i 2016, at fiskeripolitikken besluttes af de to sidstnævnte grupper, som i nogle tilfælde også tilhører den første gruppe – de naive.
Derfor brugte Eivind Jacobsen i starten tid på at planlægge det sådan, at resultatet af hans forskning også skulle kunne bruges akademisk. Målet var helt enkelt og meget klart, at få både fiskeribiologerne og havforskerne samt politikkerne til at lytte og forstå sammenhængen.
Selv siger Eivind Jacobsen, »Jeg har således holdt oplysningerne fra fiskere op mod, hypoteser og data fra havforknings-institutterne, for at teste disse, således mine resultater bliver akademisk funderede.
Eivind Jacobsen har fundet data helt tilbage fra det 17. århundrede, hvor han har fået alle de data fra Færøerne, som han har bedt om og han vil på dette videns-grundlag, skrive mindst to bøger (på engelsk og færøsk), som alle kan forstå.
Desuden har Eivind Jacobsen lovet Nordsoeposten.dk, at dele ud at denne viden, i en række mindre artikler, hvor fokus vil være på følgende:
- Ices-modellen er helt forkert
- Fiskeribiologerne er årsagen til, at vi fisker mindre
- Nedgangene for kystregionerne i Nordatlanten skyldes fejl i fiskeri-rådgivningen
- Kvoterne kan ikke bruges – men fiskedage og antal skibe er ok
- Fisk kan ikke gemmes i havet til næste år
- ICES justerer empiriske data for, at få beregningerne at passe
- Forkerte biologiske råd koster færøsk fiskeri op mod 1 milliard kroner årligt
Men nok så interessant, så skulle disse data’er fra det færøske fiskeri ikke adskille sig væsentligt fra data’erne for det danske fiskeri.
Han er født tilbage i 1968 og har med en uddannelse som fiskeskipper altid boet på Færøerne. Han har desuden læst på handelsskolen samt et par år på universitet