Det internationale samfund har på det kraftigste fordømt Ruslands invasion af Ukraine. Derfor har EU siden invasionens begyndelse vedtaget en række forordninger med indgribende sanktioner mod Rusland.
Færøernes regering er splittet omkring samarbejdet med Rusland. I 45 år har Færøerne og Rusland haft et lukrativt og tæt samarbejde om fiskeriet, men nu er der opstået intern uenighed.
Oppositionen på Færøerne presser på for at få kappet båndene til Rusland, men den færøske regering er fortsat uafklaret, skriver Berlingske mandag.
Færøernes status uden for EU giver mulighed for selv at vælge, om Færøerne vil følge sanktionerne mod Rusland og fra Hallbera West, der er adjunkt i statskundskab ved Færøernes Universitet, forklarer, at det er en meget svær beslutning for de færøske regering. Til avisen siger han blandt andet, »Jeg har svært ved at se noget, der er mere politisk betændt end denne aftale,« siger Hallbera West.
I februar måned i år opfordrede statsminister Mette Frederiksen Færøerne til at følge linjen over for Rusland. »Det sanktionsspor, vi har valgt at forfølge, er et enigt Vesten. Og der forventer jeg jo selvfølgelig, at det netop er et enigt Vesten, herunder også Færøerne,« sagde Mette Frederiksen den gang i februar.
Siden dengang har den danske regering været tavs omkring fiskerisamarbejdet med Rusland, som Færøerne i mange år har tjent meget godt på.
Men nu kommer Færøernes fiskeriaftale med Rusland op i det færøske Parlament, hvor de to regeringspartier skal forsøge at opnå enighed i spørgsmålet. specielt om den del af samarbejdet, der omhandler byttehandlen med fiskekvoter, skal diskuteres.
Jenis av Rana, der er formand for regeringspartiet, Midterpartiet, siger til det færøske nyhedsbureau, »Jeg mener, at vi bør stoppe alt samarbejde med Rusland. Jeg ved godt, at de russiske sømænd, som er med skibene på Færøerne, er uskyldige, som de fleste russere er, men vi kan ikke bruge det som undskyldning for at intet at gøre,« siger Midterpartiets formand.
Oppositionen på Færøerne arbejder ligeledes på at få kappet båndene til Rusland, men mens det éne regeringsparti, Midterpartiet, bakker op om et stop, lyder det anderledes fra det andet regeringsparti, Fólkaflokkurin.
Fiskeriaftalen mellem Rusland og Færøerne betyder, at landene må fiske i hinandens farvand, ligesom det er tilladt russiske skibe at om-laste i færøske havne. Det har krigen i Ukraine ikke ændret på.
Færøerne er ikke medlem af EU, men har istedet tætte bånd til det europæiske fællesskab. De bryder derfor ikke nogen aftaler ved at have denne form for samhandel med Rusland. Rusland står for ca. 25 pct. af Færøernes fiskerieksport.
Færøerne har en fiskeriaftale og en handelsaftale med EU.