Fiskeriskolen i Thyborøn, der de senere år har haft uddannelsen af fiskehandlere på programmet, har sendt eleverne og undervisningen videre til Nordic Food College på Mors. De skal nu og i fremtiden uddanne de danske fiskehandlere.
De Tekniske Erhvervsuddannelser EUC Nordvest har her dannet en ny og spændende helhedsskole, der huser EUC Nordvests jordbrugs- og fødevareuddannelser. Uddannelsen får desuden rådighed over et nyindrettet skærestue med 10 graders klimazone, men også med adgang til friske råvarer og brancherelaterede virksomheder i området.
Man håber, med den nye placering af fiskehandleruddannelsen, at høste frugterne af de gode synergieffekter der er på stedet og samtidig skabe en oplevelse drevet af nysgerrighed, passion og en innovativ tilgang til faget. Det bliver et udklækningssted for nye generationers mad syn, og derfor går man heller ikke på kompromis med ny læring. En læring båret af lysten til dét man laver, og til at afprøve, udbrede og udforske værdikæderne. Samt ikke mindst lysten til at indfri potentialer og forny faget og praksis med henblik på at udbygge kvaliteten fra fjord til bord.
Formanden for fiskeriforeningen i Thyborøn, Kurt Madsen, erkender i en kommentar til flytning, at det har været svært at skaffe tilstrækkeligt store hold til fiskerhandleruddannelsen i Thyborøn. »Alternativet ville nok være at lukke uddannelsen, så vi ser det her som det bedste af to onder,« forklarer Kurt Madsen.
Som yderligere en sidegevinst, kommer uddannelsen nu tættere på skaldyrscenteret på Mors, og eleverne får derfor et spændende og et mere alsidigt undervisningsforløb.
Det mener uddannelseschef Peter Schyum Jensen fra Nordic Food Colleges Culinary-afdeling også. Han hilser også flytningen velkommen og understreger samtidig at Thyborøn bestemt ikke er opgivet og siger videre, » der er mange facetter ved uddannelsen. Ét er landing, auktion, distribution og kvalitetsvurdering af den friskfangede fisk, og den del vil stadig foregå i Thyborøn. Noget andet er detail-delen, der handler om forarbejdning, forædling, tilberedning, udvikling af retter, salg og service. Det er en stor del af Nordic Food College på Mors, hvor vi i har fem andre fødevareuddannelser,« siger Peter Schyum Jensen. Her er de øvrige uddannelser; gastronom, tjener, bager- og konditor, slagter samt ernæringsassistenter.
Flytningen af uddannelsen til Mors giver mening, for fiskehandleruddannelsen bliver en del af treenigheden »fjord-jord-bord« og får hovedsæde i hjertet og centrum af skaldyrenes Meka, hvor der er direkte adgang til fjordfiskeriet og skaldyrsindustrien samt Dansk Skaldyrscenter. Der med beliggenheden kan skabe yderligere synergi- og samarbejde i indlæringen for eleverne.
Under uddannelsen til fiskehandler skal får man viden om hele værdikæden fra landing samt håndtering af fisk på fiskekutterne til filetering og forarbejdning, præsentation og ikke mindst salg og service i fiskebutikken. Ligeledes skal man lære at tilberede en masse lækre retter med fisk og skaldyr. Hele uddannelsen varer to år og otte måneder og vi være en blanding i praktik og teori på skolen.
Peter Schyum Jensen fortæller at eleverne kan se frem til et flerstrenget læringsforløb, med obligatoriske mål, som at komme ud med en muslingekutter for at fiske østers eller muslinger samt på virksomhedsbesøg hos et fiskeopdræt som Sashimi Royal i Hanstholm, der leverer fisk til sushi. Man får også mulighed for at deltage i forskellige workshops med fokus på tang og fornyelse af det klassisk fiskesmørrebrød.
De får deltagelse ved Østers Finalen, hvor NOMA’s tidligere souschef, Torsten Vildgaard, der afvikler en Masterclass på Nordic Food College, der omfattter en masse spændende aktiviteter på havnen i Nykøbing. Fiskehandler-eleverne vil også her deltage med produkter og specialiteter til endelig bedømmelse, så elevernes færdigheder og talenter vil kunne opleves på helt tæt hold her.
Fiskerhandleruddannelsen blev oprindeligt startet i Thyborøn ud fra en ide om, at fiske-relaterede uddannelser kunne samles på ét sted som Fiskeriskolen. Med flytningen mener uddannelseschefen at den nye konstruktion vil gøre fiskehandleruddannelsen og undervisningen mere attraktiv. Et undervisningsforløb der vil inspirere fagene tværfagligt og give nyttig viden til de øvrige uddannelser på stedet.