Fiskeolie holder hjernen ren

Fiskeolie holder hjernen ren

Der er fire måder hvor fiskeolier beskytter din hjerne på, viser en ny international undersøgelse, fra Penn State College of Medicine og National Institutes of Health.

Undersøgelsen viser at fiskeolie, der dækker over de populære omegaR11;3 fedtsyrer, rydder ud i hjernens affald og beskytter mod neurologiske lidelser.

Norske forskere har påvist at omegaR11;3 øger cellernes evne til at slippe af med deres affald i en proces kaldet autofagi, (I cellebiologien er det en fysiologisk proces, som regulerer omsætningen af proteiner samt organeller). Her omkranser membraner kaldet autofagosomer de defekte proteiner eller andre celledele, der så efterfølgende bliver makuleret og kaseret.

Selv om omegaR11;3 fedtsyrer, især er kendt for at være godt mod gigt og hjertekarsygdomme, så er det i de sidste år især indflydelsen på de neurologiske sygdomme, der har vagt stor opmærksomhed.

Maniodepression</h3

En ny undersøgelse viser at personer med maniodepression, har problemer med at optage omegaR11;3 i hjernen. Det er kun de frie fedtsyrer, der kan trænge ind i hjernen, mens fedtsyrer bundet til proteiner ikke kan. Undersøgelsen viste samtidig at maniodepressive deltagere havde et skævt forhold mellem de frie fedtsyrer og de proteinbundne fedtsyrer i blodet i forhold til raske deltagere.

Skizofreni

Tilskud med omegaR11;3 kan muligvis fungere som en forebyggende pille, der reducerer børns og unges risiko for at udvikle psykotiske lidelser som skizofreni. Det er en foreløbige konklusion på et meget spændende forsøg, der viser en markant reduktion i risikoen, hele syv år efter tre måneders tilskud med omegaR11;3.

Hukommelse

En amerikansk undersøgelse fra 2012 på University of Pittsburgh viste, at hvis der er tale om raske unge kunne et øget indtag af OmegaR11;3, forbedre deres arbejdshukommelse væsentligt.

Alkohol

Indtager du OmegaR11;3 eller spiser du sild til den lille skarpe (snapsen), kan man undgå ogle af de skader, man har mistanke om at alkohol påføre din hjerne.

Læs også Klogkost.dk omkring emnet »Derfor kan fisk være et middel mod bipolar lidelse.