I samarbejde med DT U Aqua gennemføres et ekstra og samtidig udvidet skrabetogt i Nordsøen i november og december. Bestanden af tobis skal undersøges og analyseres i flere områder end tidligere.
Formålet er at sikre en øget stabilitet i industrifiskeriet ved indsamling af data til styrkelse af både bestandsvurdering og forvaltningen af tobis. DTU Aqua har bedt fiskerne og fiskemelsbranchen om hjælp
med dette ekstra, udvidede skrabetogt. Fiskemelsbranchen medvirker således til
at gennemføre initiativet. Det sættes i gang og koordineres af ”Foreningen for Danmarks Fiskemels- og
Fiskeolieindustri. – i daglig tale benævnt Fiskemelsforeningen – ”Danmarks Pelagiske Producentorganisation” og ”Danmarks Fiskeriforening”.
Straks efter dette udvidede skrabetogt leveres og bearbejdes de indsamlede data, således at de kan være til rådighed for analyser hos DTU Aqua samt rådgivning for Det Internationale Havforskningsråd, ICES, i februar 2013 – før næste tobissæson.
Mangel på data
Projektet, der er et nødvendigt initiativ efter den katastrofale reduktion af tobiskvoten i år, skyldes, at der ganske enkelt ikke har været – og er – tilstrækkelig med data til rådighed. Det erkender fiskeribiologerne og myndighederne. Selvom det principielt bør være deres ansvar at fremskaffe bedre data og analyser, er det ikke sket, fordi der mangler ressourcer og økonomi, erkendes det. Til FF-NYT udtalte professor Henrik Mosegaard,
DTU Aqua, i juli, at der er mangel på flere fiskeriuafhængige skrabetogter på andre positioner end dér, hvor selve fiskeriet foregår. Han sagde bl.a.: – ”vi har at gøre med en art, hvis adfærd og biologi ikke er tilstrækkelig kendt. Derfor er vi forsigtige i rådgivningen”.
Den forsigtige rådgivning
Det er denne forsigtighed, som ønskes erstattet af flere data og analyser til styrkelse af bestandsvurdering og forvaltning. Projektets samlede omkostninger er på omkring 1.2 mio. kr., og der er søgt om 0.6 mio. kr. hos NaturErhvervsstyrelsen til selve skrabetogtet og til redskaber, hvilket svarer til omkring 50 pct. af de samlede udgifter. De øvrige 50 pct. til administration, planlægning og andet
grej står det samlede erhverv for. Der er tale om et særdeles vigtigt projekt, da
det medvirker til udvikling af alternative forvaltningsplaner for tobisfiskeriet og dermed til forbedring af økonomi og stabilitet i dette fiskeri.
Vækst og udvikling
Det hedder i ansøgningen om støtte til dette ekstra skrabetogt, at det danske tobisfiskeri har stor økonomisk betydning – dels ved generelt at sikre vækst og udvikling i Danmark og mere specifikt for en række udvalgte fiskerihavne. Det er indlysende, hedder det, at en mere stabil forvaltning for tobisfiskeriet vil medvirke til, at de arbejdspladser, der er knyttet til dette fiskeri bevares samtidig med, at der kan skabes en vedvarende vækst og udvikling baseret på tobisfiskeriet.
Konklusionen på projektet med et udvidet skrabetogt er, at data herfra vil medvirke til en langt mere robust bestandsanalyse for Nordsøen allerede i 2013. Dertil kommer supplerende data med analyser, der vil kunne danne grundlag for en forbedret forvaltningsplan, som sikrer et langt mere stabilt tobisfiskeri.
Kilde: FFNyt
FiskerForum.com