Situationens alvor for fiskeindustrien, kan også aflæses af EU’s fiskeriministrenes enighed om fiskekvoterne for det kommende år, der med den danske fiskeriministers egne ord er en pose blandede bolsjer, med en overvægt af syrlige drops, der samtidig understøttes med udtalelser fra DFPO’s Fiskeriformand, der henviser til at dette år nok har været det hårdeste år, som Svend-Erik Andersen har været igennem i sin tid på 12 år som formand for Danmarks Fiskeriforening.
Så kulissen for fiskeindustrien er broget og med kommende hav- og strategiplaner for vores farvande samt udsigten til yderligere fredede havområder, er der absolut intet der kan rykke forventningerne til fiskeriet i en mere positiv retning.
Det er som Fodevarewatch.dk beskriver i en artikel, at nettet er strammet så hårdt til, at de danske fiske-selskaber har svært ved at udvikle sig. Senest med de voldsomme forandringer på de store eksportmarkeder, der har gjort det nødvendigt med produktions-omstillinger samt omkostnings-tilpasninger.
Her peger avisen Fodevarewatch.dk på industriens særegne udfordring, med et særligt tilskudsloft, der rammer ekstra hårdt, når der søges om tilskud til nye eksportmuligheder.
Direktør Poul Melgaard Jensen fra brancheorganisationen Danish Seafood Association (DSA) henviser til at branchen, pga. tabte eksportindtægter til Kina med 800 mio. kroner og en halvering af eksporten til Storbritannien, er tvunget til at afsøge nye markeder. Hvilket helt naturligt sætter ekstra fokus på eksport-tilskudsmulighederne, men her er fiskebranchen underlagt nogle særregler med et tilskudsloft
Så selvom branchen årligt eksporterer fisk og skaldyr for over 26 mia kroner, så er der alligevel brug for en hjælpende hånd ind imellem. Men fiskeri-erhvervet er ikke ligestillet med de øvrige eksporterhverv, der kan opnå statstilskud til omstilling og omlægning samt energiforbedringer eller digitalisering på 1,5 mio kroner. Så er dette selvsamme tilskud, reduceret til en sjettedel i fiskeribranchen, hvor statstilskuddet kun er på 225.000 kroner.
Han forklarer videre at den seneste Brexit-kompensation fra EU på 1,2 mia. kroner, som Folketinget forhandler om netop nu, også kommer til at ligge under støtteloftet.
Men omstilling tager tid
Selvom branchen er omstillingsparat, så tager det altså tid og derfor kunne mere rimelige vilkår for disse statsstøtte-midler være en hjælpende hånd i en vanskelig tid og direktøren for DSA peger i den forbindelse på, at EU’s konkurrence- og statsstøtteregler tilsigter lige vilkår mellem virksomheder – disse lige vilkår mangler her.