Den sidste tids kvotepolitik omkring Østersøen, kan få mærkbare og utilsigtede følger, når levering af fisk fra dette område nærmest reduceres til nul næste år.
Sidst har en kendt fiskehandler og direktør i Hav, Tommy Raabo Fischer givet udtryk for sin frygt for lokale fiske-forretningers overlevelse.
En bekymring han ikke står alene med, for mere end 15 års arbejde med at få danskerne til at spise mere lokal og bæredygtig fanget fisk kan være tabt, forklarer en bekymret ejer af fiskeriforretning Hav i Torvehallerne i København.
Han siger til net-avisen Fodevarewatch.dk, at nye stramme kvoteregler for fiskeriet i Østersøen giver grumme udsigter. Her nævner Tommy Raabo Fischer at fiskene i de seneste tre måneder er steget med 30 procent i pris. Hvilket kan få katastrofale og helt uoverskuelige konsekvenser for de danske fiskeforretninger.
Selv mener fiskehandleren fra Hav, at det ikke kommer til at betyde noget for ham og forretningen i Torvehallerne, da den ligger rimeligt komfortabelt indtjeningsmæssigt. Men bekymringen går mere på andre forretninger i branchen, for med de stigende råvarepriser, mener fiskehandleren fra Hav, at fiskeforretningerne er en uddøende race. Han mener iøvrigt at prisen på en torsk vil stige med yderligere 30 procent i 2022.
Helt så sort ser en nordjysk fiskehandler dog ikke på det
For ifølge Klaus Anker Jensen, der ejer fiskeforretningen »Fisk er godt« i Hjørring, så er det helt normalt, og han ser knapt så sort på det og siger i en kommentar til Fodevarewatch.dk, »Sådan ser billedet ud hvert år. Hvis du spiser den fisk, der er i sæson, så vil det altid være billigst,« forklarer han til avisen.
Efter langvarige forhandlinger har EUs medlemslande i oktober måned landet en aftale om fiskekvoter i Østersøen næste år 2022.
Aftalen indebærer, at der må fanges markant færre fisk i Østersøen i 2022.
I den vestlige Østersø må der ifølge aftalen næste år fanges 489 tons torsk. Det er en reduktion på 88 procent sammenlignet med i år, hvor kvoten er på 4.000 tons.
Kvoten for sild i den vestlige Østersø bliver sænket med 50 procent. Det betyder, at kvoten går fra 1.575 ton til 788 tons.
Derudover er det aftalt, at kvoten for laks i det meste af Østersøen bliver sænket med 32 procent. Dermed går kvoten fra 94.496 ton til 63.811 ton.
Øst for Bornholm er torskefiskeriet helt ophørt, da der er så få torsk tilbage. Eksperter foreslår her, at der stadig indføres et totalt stop for torskefiskeriet i 2022.
Den Nordjyske fiskehandler mener at problemet er størst Øst for storebælt og at de nye fiskekvoter fortrinsvis vil ramme nogle få fiskeforretninger og fiskere i og omkring Øresund.
Til avisen siger han, »Det er klart, at hvis du har en fiskeforretning i Gilleleje og gerne vil sælge lokal torsk, så bliver det sværere. Men langt det meste fisk i Danmark kommer fra Skagerrak og Nordsøen,« understreger han.
En torsk på fiskeauktionen i Hvide Sande sælges for 23,84 kr. for 1,4 kg. Fra 1. september til 20. december har gennemsnitsprisen på en torsk på 5 kg været 27,31 kr.
Priserne er dog svære at sammenligne – Vind og vejr samt en lang række andre faktorer spiller ind i prissætningen. Men en høj pris på fisken, kan i værste fald betyde at kampen for at få danskerne til at spise lokal fisk kan være tabt.
Fiskehandleren fra Hav i Torvehallerne mener heller ikke at prisen på fisk i køledisken hos det lokale supermarked, vil ændre sig væsentligt. For den type fisk kan man altid få billigt, så når den lokale fisk udebliver, så vælger danskerne igen de ikke bæredygtige skod-produkter fra disken, siger han og nævner i samme ombæring, at hverken forbrugerne eller politikerne for dens sags skyld, bør stille sig tilfreds med den nuværende udvikling.