WWF’s anbefalinger om at få mere bæredygtig fisk og skaldyr på tallerkenen kan læses i WWF’s Fiskeguide. Her skulle forbrugerne blive klogere på fisken på din tallerken, men resultatet er at man blot bliver endnu mere forvirret, dog på et noget højere plan.
Miljøorganisationen smykker sig med lånte fjer
For selvom fiskeguiden er støttet af EU, så henleder selvsamme EU til, at indholdet på WWF’s hjemmeside udelukkende er WWF’s ansvar og at indholdet på siden, absolut og på inden måde kan tilskrives Den Europæiske Unions synspunkter eller holdninger. Det er da en fraskrivelse der vil noget – EU støtter med den ene hånd og fornægter med den anden.
Selve fiskeguiden er dygtig lavet, men noget man falder over som forbruger er, at næsten alle fisk og skaldyr har fået det røde mærke, som WWF klart og tydeligt anbefaler, at forbrugeren finder et andet alternativt end det fundne.
WWF anbefaler direkte forbrugerne til at købe en anden fisk eller skaldyr, når de har fået det røde mærke. Hvilket kan være overordentligt svært og meget vanskeligt, når 59 arter i WWF Fiskeguiden har et rødt mærke og de resterende 6 arter, hvoraf de 5 har det gule mærke, hvor WWF selv anbefaler, at man spiser med omtanke. Kun Østers når helt i mål, som værende den art man kan spise med god samvittighed.
Ud af hele 65 arter kan WWF kun anbefale østers som egnet og som kan give forbrugerne en god samvittighed når de indtager de salte østers. Østers som samtidig har MSC og ASC certifikatet.
Overraskende at kun én art kommer igennem nåleøjet, når man nu ved at 90 procent af al fisk og skaldyr fanget af danske fiskere, er MSC mærket med den lille blå fisk, der netop garanterer at arten er vildtfanget og sporbar samt derfor certificeret. Mærket med den lille blå fisk, der netop er garantien for, at fisken eller skaldyret kommer fra et miljømæssigt bæredygtigt fiskeri.
Hvorfor skal man i det hele taget benytte sig af WWF’s guide, når det næsten mellem linjerne anbefales, helt at holde sig fra vildtfanget fisk. Istedet bør man i stedet støtte sig til MSC mærkningen, der holder et strengt øje med fiskeriet gennem certificeringerne