Fiskebranchen, (Danish Seafood Council) der genopstod sidste år i juni måned, som følge af Brexit og Corona-pandemien, der begge rystede markederne for fødevarer over alt i verden og som ændrede spillereglerne i branchen fundamentalt, er gået sammen om et ønske om en ny regering og fremsætter samtidig fem ønsker.
Foreningen Fiskebranchen (bedst kendt for Minna og Gunnar fiskereklamerne) består af: Danmarks Fiskeriforening, Danmarks Pelagiske Producentorganisation, Danish Seafood Association, Dansk Akvakultur, Landbrug & Fødevarer og Danmarks Fiskehandlere. Tilsammen bedrager Fiskebranchen med ca. 16.000 arbejdspladser og en årlig eksport på ca. 29.5 milliarder kroner.
Fiskebranchen udsender nedenstående fem ønsker til den kommende regering:
- Fasthold ambitionen om at udvikle et dansk klimamærke, der inddrager de nye kostråd – Vi kan nedsætte risikoen for livsstilsrelaterede sygdomme og udledningerne af klimagasser ved at følge de nye kostråd om at spise mindre kød og mere fisk og skaldyr. Det skyldes bl.a., at fisk og skaldyr er sunde og nærende fødevarer, og at de har et lavere klimaftryk end de fleste andre former for animalsk produktion.
- Styrk kampagner, der promoverer de nye kostråd om mere klimavenlig mad – Et klimamærke kan ikke stå alene. Det vil have størst effekt, når det følges op med kampagneaktiviteter, der øger opmærksomheden på de nye kostråd og bidrager til at normalisere en klimavenlig kost. FISKEBRANCHEN anbefaler, at der øremærkes midler fra Hav-, Fiskeri- og Akvakulturprogrammet til kampagner for fisk og skaldyr.
- Styrk rammevilkårene for FISKEBRANCHEN med fokus på at øge udbuddet af fisk og skaldyr – Kostrådene anbefaler, at danskerne øger deres forbrug af fisk og skaldyr med ca. 66 pct. Det kræver, at udbuddet øges med ca. 50.000 tons. Fiskebranchen mener, at et øget forbrug af fisk og skaldyr skal balanceres med et øget udbud i respekt for EU’s ønske om at styrke forsyningssikkerheden for fisk og skaldyr. Det vil også skabe økonomisk udvikling og arbejdspladser i kyst- og landdistrikter.
- Anvend flere midler fra Hav-, Fiskeri- og Akvakulturprogrammet til grøn omstilling i FISKEBRANCHEN – I den politiske aftale om programmet for 2021-2023 er ca. 15 pct af midlerne øremærket til grøn omstilling i fiskeri- og akvakultur. Den grønne omstilling kræver innovation og investering i hele værdikæden. FISKEBRANCHEN ønsker, at en større del af midlerne anvendes til erhvervsrettede aktiviteter, og at midlerne stilles til rådighed for flere led i værdikæden. FISKEBRANCHEN fremhæver, at de stigende priser på energi og andre faktorer udfordrer den grønne omstilling.
- Nedsæt et generationsskifteudvalg og styrk uddannelsesmuligheder – FISKEBRANCHEN har brug for tilgang af unge kræfter for at sikre generationsskifter. Der er også behov for at give ansatte i fiskebranchen viden og færdigheder, der kan bidrage til at løse væsentlige udfordringer i den grønne omstilling.