Eksporten af norske laks sendes ovenud af lystavlen, da den samlede fiskeeksport, af både vildfanget og opdrætsfisk med rekord-fart nærmer sig 138 mia NOK (98,3 mia Dkr) og dermed er tæt på at runde en ny milepæl i Norge.
Eksportværdien her bliver nemlig fulgt meget tæt i takt med, at industrien vokser sig større og større og nu nærmer sig en års-værdi på 150 mia. NOK, svarende til godt 106,9 mia. Dkr. Det skriver Norges Sjømatråd.
Dermed kan den norske fiskeindustri snart kigge tilbage på et gyldent årti, hvor eksporten er tredoblet fra 47,5 mia. NOK i 2012 til år til dato 2022, 138 mia NOK.
I november alene er der eksporteret for 14,4 mia. NOK fisk og dermed er året 2022 allerede en måned før afslutningen hele 29,2 mia. NOK (20,8 Dkr.) foran sidste år, der i høj grad kan tilskrives de noget højere afregningspriser på fisk.
Adm. direktør i Norges Sjømatråd, Christian Chramer, siger i en kommentar til rekorden, »Eksportværdien i november er den tredjehøjeste nogensinde på en enkelt måned og bekræfter, at norsk fisk og skaldyr stadig har en stærk global position. Det er ikke desto mindre værd at bemærke, at stigningen i efterspørgslen ikke tages ud i større volumen, men i en stigning i priserne. Generelt har vi en situation med høj fødevare-inflation og øgede omkostninger, som driver priserne op i hele værdikæden,« siger den adm. direktør.
Alene pris-tilvæksten tegnede sig for næsten 3 milliarder NOK af den samlede eksport af fisk og skaldyr på 14,4 milliarder NOK i november måned.
Omsætningen var stærk i denne måned for både laks, ørred, sej og torsk, som alle opnåede eksport-rekorder i forhold til samme periode sidste år, i november.
Uro på laksemarkedet
»Selvom november måned, isoleret set, var en exceptionel god eksportmåned for laks, er der meldinger fra markederne om en urolig og uklar situation relateret til kontraktmarkedet for laks i 2023. Det går ud over den forudsigelighed, som norsk laks har repræsenteret for importører, producenter og dagligvarekæder,« siger Cramer.
Det er Krævende tider
I november måned blev mange fisk og skaldyrs-arter eksporteret i mindre mængder end for et år siden. Det resulterede i et værdifald på omkring 900 millioner NOK sammenlignet med november sidste år.
»Det er udfordrende tider for mange af vores vildfangede arter, hvor høje priser og en lavere købekraft i Sydeuropa, blandt andet er udfordrende for tørret fisk. Efter en god start på året oplevede vi et fald i mængde og værdi for sild og makrel i november, så der er næppe en ny værdi-rekord i pelagisk eksport i år,« siger Christian Chramer.
Vil overstige 150 milliarder NOK i eksportværdi
Hvis årets stærke værdivækst fortsætter i december, vil fiske- og skaldyrseksporten passere 150 milliarder norske kroner ved udgangen af 2022. Det skyldes i høj grad laks, som i november udgjorde 70 procent af den samlede eksportværdi.
»For anden måned i træk oversteg lakseeksporten 10 milliarder NOK i værdi, hvilket er et historisk højt niveau. Efter årets første 11 måneder er den samlede eksportværdi fra akvakultursektoren for allerførste gang 100 milliarder norske kroner,« siger Christian Chramer.