Fisk har den sjette sans

Fisk har den sjette sans

Selv blinde fisk kan svømme rundt, takket være deres sjette sans, noget som New York University og University of Florida har forsket i.

Universiteterne har fået en helt ny forståelse af, hvorledes fiskene bruger deres sjette sans og hvordan de reagere på omgivelserne. Det har fået forskere samt assisterende professor ved New York University Courant Institute for Matematiske fag og én af undersøgelsens forfattere, Leif Ristroph, til at forsyne fisk med flowmålere og sensorer (som hydrodynamiske antenner) på fiskens overfalde, så man kan hente oplysninger ned omkring strømme af vand langs overfladen på fisken.

Det er velkendt at fisk reagerer på ændringer i deres miljø og at de uden besvær og uden brug af deres syn, kan svømme slalom mellem forskellige forhindringer, som strømhvirvler og bobler samt opfange selv små ændringer i vandføringen, så disse kan undgås.

Det vil sige at fiskene, ligesom vi kender det fra en tv eller radio antenne der er i stand til af opfange elektromagnetiske signaler, har fiskene tilsvarende et kanalsystem, der som antenner langs kroppens overflade, kan opfange selv de mindste trykændringer i omgivelserne. Dette giver fisken mulighed for, selv uden brug af synet, at navigere uden om eventuelle farer.

Rapporten og undersøgelsen er offentliggjort i Futurity – Science and Technology og kan læses her (engelsk)