Den selvejende uddannelses- og forskningsinstitution DTU (Danmarks Tekniske Universitet) sætter igen i år, i samarbejde med flere frivillige fiskere, avancerede dataopsamlingsudstyr, elektroniske mærker og sendere på ryggen af den blåfinnet tun.
Allerede sidste år oplevede man, at den blåfinnet tun overraskende var vendt tilbage til de danske farvande igen, efter de i mere end 50 år har været mere end sjældne gæster omkring Danmark.
Blåfinnet tun, som er en af de største og hurtigste fisk i havet og samtidig en af verdens mest eftertragtede fisk, ser ud til igen at være kommet tilbage til de danske farvande. Her lykkedes det sidste år at indfange og mærke fire store velvoksne tun og dette kunststykke gjorde en gruppe fiskere og forskere efter igen, da man i weekenden atter hev fire tun ind, til mærkning.
Nænsomt genudsat, er det meningen at disse »data-opsamlere« monteret på ryggen af tunen via satellit, skal sende data videre til forskerne, hvorefter man forventer af få afsløret tunens foretrukne områder til fødesøgning, samt oplysninger om hvor lang tid de opholder sig i de forskellige farvands-områder.
Det skete i lørdags, da man ud for Skagen, få timer efter fangede de den første store tun, som efterfølgende blev mærket og genudsat. Flere fulgte og sidst på dagen kunne forskerne glæde sig over, at hele fire store tun var blevet fanget og genudsat, efter den obligatoriske mærkning. Tunene var alle mellem 240 til 265 cm lange og de blev vurderet til at veje mellem 250 til 330 kg.
Udover de fire, som blev fanget og mærket, var fire andre tun kroget. Heraf undslap tre af disse krogen, mens en desværre ikke overlevede kampen og fighten. Den sidste tun er ifølge gængs praksis, afrapporteret til den internationale tunkommission (ICCAT) da den falder ind under kommissionens forskningskvote.
Forskerne opdagede på fangstturen indtil flere andre tun, springe omkring i området. Søndag og mandag måtte turen dog aflyses pga. vejret, der var blæst op gav for store bølger til at man forsvarligt kunne fortsætte mærkningen. Man fortsatte mærkningsarbejdet da bølgerne og vinden havde lagt sig igen.
Følg løbende arbejdet med mærkningen af tun her på Fiskepleje.dk
Mærkerne opsamler data om svømmedybde, lys og vandtemperatur. Disse data sendes via satellit tilbage til forskerne, når mærkerne falder af om 8-12 måneder. Dataene kan bruges til at beregne fiskenes vandring ved hjælp of matematiske modeller.
Du kan læse hele artiklen her på DTU Aqua.
Se video af sidste års tunfiskeri og mærkning her
Kilde: DTU Aqua FiskerForum.dk