EU har siden 2018 arbejdet på at lave en opdatering af den gældende kontrolforordning inden for fiskeriet i EU. FF Koncernen har lige siden forsøgt at øve indflydelse på udformningen af den del, der vedkommer det pelagiske fiskeri landet fersk i bulk, dette ved at gå forrest inden for at sikre åbenhed omkring registrering af vægt og artssammensætning.
EU er nu nået så langt i processen, at de har udformet en tekst, der er godkendt af alle EU-instanser og principielt har været gældende fra årsskiftet. Medlems-landene i EU vil få de næste 2 år til at få de nye regler implementeret. Næste step er i forlængelse heraf de såkaldte gennem-førelsesbestemmelser, som EU-Kommissionen, henover de næste maksimalt 2 år skal gøre helt konkrete i tekst ved blandt andet at beskrive i detaljer, hvor- dan vejning og artskontrol skal foregå. Det vil med andre ord sige, at fiskeriet først endelig helt konkret ved, hvad de skal rette sig efter, når gennemførelses-bestemmelserne er endeligt udformede.
Sideløbende med arbejdet i EU, arbejdes der ihærdigt på at skabe fælles enighed om håndteringen af pelagiske bulklandinger i NEAFC (North East Atlantic Fisheries Commission), og det arbejde ser ud til at indeholde de elementer, man arbejder med i EU Og det som der er enighed om i NEAFC-arbejdet skal tillige indarbejdes i de endelige gennemførselsbestemmelser.
I Skagen venter man med spænding på den endelige ordlyd fra EU.
»Vi har en stærk tiltro til den nye kontrolforordning. Vi kan tydeligt se, at der er en øget forståelse for, at der er behov for at strukturere området for vejning og artskontrol af pelagiske bulklandinger. Alle de lande i Nordatlanten, der beskæftiger sig med pelagisk fiskeri, virker interesserede i at komme til en fælles løsning,« siger CEO i FF Koncernen, Johannes Palsson.
FF Koncernen gik forrest
En kontrolforordning er en kompliceret størrelse, men vigtigheden af, at få den rigtigt formuleret har stor betydning for både fiskeindustrien og bæredygtigheden i havet. Derfor har FF Koncernen prioriteret at have haft seniorrådgiver Peter Kongerslev på opgaven de seneste fire år.
Vi har haft tre klare ønsker:
- Det første, at det bliver ført til fælles regel, at alle registreringer af alle pelagiske ferske bulklandinger bliver udført af en uvildig certificeret trejde part.
- Det andet, også gældende for alle, at hele flowet af landingen fra skib til vægt inklusive prøveudtagning og artssorteringsdelen, bliver kameraovervåget.
- Det tredje ønske er at løse fiskernes problemstilling omkring den såkaldte Bulk-problematik
FF Koncernen tog selv skridtet og indførte de to første foranstaltninger, som Peter Kongerslev nævner, i forbindelse med indførelse af artskontrol i Denmark tilbage i 2020. Den sidste problematik – bulkproblematikken, ligger i kravene i den gamle kontrolforordning, hvor de pelagiske fiskere i deres logbøger forud for landing har skullet rapportere alle fangstens bifangster over 50 kg med 10 procents nøjagtighed, hvilket ikke kan lade sig gøre i praksis.
»Det holdt hårdt i starten, da vi indførte de nye foranstaltninger, og vi stod ret alene. Men nu har vi fået fiskerne med, idet den løsning, vi har udviklet, kan løse bulkproblematikken. De kan sagtens se, at det også er en mere fair registrering for alle og bedre som dokumentation for bæredygtigheden i havet, at der troværdigt registreres de korrekte fangstmængder og bifangster,« siger Peter Kongerslev.
Fiskeriminister: FF Koncernen gør det på den bedst mulige måde
FF Koncernens håb er, at EU’s udformning af gennemførsels-bestemmelserne i kontrolforordningen inden for registreringen af det pelagiske fiskeri, landet fersk i bulk, vil tage sit udspring i koncernens praksis.
»Vi er gået forrest indenfor for det her, og vi har modtaget positive tilsagn fra såvel EU som fiskeriminister Jacob Jensen (V), der har sagt, at vores måde er den bedste at gøre det på.«
Der er ikke andre, der har gjort noget lignende, og når de kan se vores metode fungerer, så kan jeg ikke se, hvorfor de skulle sidde og opfinde en anden metode,« siger seniorrådgiver i FF Koncernen, Peter Kongerslev.
FF Skagen og Scandic Pelagics erfaringer med indsætning af uvildig tredjepart
På FF Skagen og Scandic Pelagics fabrikker har den nye kontrol- og registreringsform i sit fulde været gældende siden 1. april 2020.
»Jeg skal være ærlig at sige, at det ikke var sjovt i starten. Fra den ene dag til den anden så vi ikke længere skyggen af de norske både, der tidligere årligt kom med op mod 25.000 tons kantfisk til Hanstholm,« siger Fish Supply Director, John B. Christensen, som imidlertid er glad for, at koncernen valgte at gå forrest på trods.
Han fortæller videre, vi har den seneste årrække råbt og skreget om lige vilkår, uanset hvilken havn fiskerne lander i. Det er helt bestemt til gavn for det samlede økosystem, at der med denne kontrol hverken er mulighed for at overfiske sin kvote eller manipulere med arterne. Vi oplever i højere grad at fiskerne bliver mere og mere bevidste om begrebet bæredygtighed og dermed ikke ønsker at snyde. Og snyd rammer jo hele branchen og erhvervet, ikke bare den der snyder.
Både han og hans kollega på Scandic Pelagic siden, Production Director Ole Holm mener, at indførelsen af kontrollen vil medføre »level playing field« – et udtryk, der betyder lige konkurrence for alle.
»Det ville være lækkert, hvis alle spillede efter de samme regler og det ville være slut med, at bifangster kan ’forsvinde’ eller skibe ikke trækkes de rette mængder i kvoterne,« siger Production Director i Scandic Pelagic, Ole Holm.
Inspektions firma vil eksportere know-how
I Skagen er det SKAWInspection, der står bag den certificerede uvildige tredje- partskontrol, en certificering der nærmere bestemt er ISO17020 type A.
Inspektionsvirksomhedens rolle vil ikke ændre sig, hvis kontrolforordningen bliver udformet efter inspiration fra Skagen, men på sigt vil SKAWInspection’s funktion muligvis blive at udbrede deres viden og erfaring på området.
»Vi vil med glæde være med til at dele ud af vores viden og erfaringer. Vi har en drøm om at blive eksportører af know- how. Hvis nogen foreksempel har brug for vores viden på Island eller i Norge, så kommer vi gerne,« siger Indehaver af SKAWInspection, Cato Christensen.
FF Koncernen står fast
Tilbage til CEO i FF Koncernen. Hvis det hele mod forventning ender markant anderledes end det gode eksempel i Skagen, vil FF Koncernen så give op på de standarder, de har sat for egen virksomhed?
»Vi kunne ikke drømme om at droppe noget som helst. Vi mener, vores metode er den bedste måde at dokumentere bæredygtigt fiskeri på, og det kommer vi ikke til at give slip på,« siger CEO i FF Koncernen, Johannes Palsson.