Fiskeindustrien i Nord-Norge får dårligere råvarer fordi fangst effektiviteten prioriteres højere end kvaliteten, skriver Norske Fiskeri- og Havbruksnæringens Forskningsfond.
Fiskeindustrien i Nord-Norge har sammen med et forskerhold fra Nofima, undersøgt friske indleverede torsk, kuller og sei og konstateret at der er en sammenhæng mellem både redskabsvalg, størrelse på fartøjet og mængden af fanget fisk, som tydeligt indikerer at kvaliteten bliver dårligere.
Undersøgelserne og projektet er en del af ”markedsbaseret fiskeri af fiskeressourcerne”, som financiers af FHF.
Valget af redskabstyper som giver dårligst kvalitet af fisk, nævnes i rapporten at være garn, snurrevod og not. De bedste kvaliteter af fanget fisk opnås med krog og line.
Trods disse resultater af undersøgelserne, mindskes andelen af den mest skånsomme fangstmetode, krog og line, år for år.
Derimod landes fisk i stigende grad fra større og større fartøjer og fangsterne øges ligeledes i størrelse, rapporteres det fra fiskeindustrien.
Det Norske prissystem giver fiske opkøberne mulighed for at trække i prisen, hvis kvaliteten er dårlig og endvidere præmierer med en højere pris, hvis kvaliteten er bedre.
Mulighederne her bruges desværre ikke så tit og der foreligger ingen eller kun ringe dokumentation for at en bedre kvalitet af fisken, samtidig giver en øget pris og en større værdiforøgelse i produktionsleddet.
I undersøgelsen og projektet evaluerer forskerne at der skal regulerende foranstaltninger til for at bidrage til en bedre kvalitet af den indleverede fisk.