Flest sild ramte de danske kølediske i årets første måned. Mere end fem gange så mange sild som torsk, ramte nemlig de danske kølediske i januar.
I januar var silden den mest fangede spisefisk fra de danske fartøjer, hvor der blev indfanget hele 2.515 tons. Det betød, at silden altså klart toppede listen over de mest fangede fisk i starten af året med hele fem gange så mange i forhold til en anden populær fisk, nemlig torsken. Torsken indtog en flot andenplads med 442 tons, mens de utrolig populære blåmuslinger som ofte bruges i moules frites kom ind på en flot tredjeplads med 356 tons. Kuller og rødspætter indtager henholdsvis 4. og 5. pladsen som de mest populære spisefisk, ifølge Fiskeristyrelsen.
Derfor spiser vi fisk
Det er relativt nemt at fange fisk selv. Det eneste det kræver er en god fiskestang og tålmodighed. I princippet i hvert fald. Men hvis man spørger en rutineret lystfisker, så vil personen nok sige noget andet. Vi spiser fisk af flere grunde, som spænder lige fra ernæringsmæssige- og sundhedsmæssige årsager. Lad os dykke lidt mere ned i, hvorfor fisk er både en sund og ernæringsrig kost:
Ernæringsmæssige fordele
Fisk er en fremragende kilde til protein og indeholder samtidig en lav andel af mættede fedtsyrer. Mange fiskearter er rige på omega-3 fedtsyrer, som er vigtige fedtsyrer, som kroppen ikke selv kan producere. Omega-3 fedtsyrer er kendt for deres positive indvirkning på hjerte, hjerne og kan desuden reducere inflammation i kroppen.
Sundhedsmæssige fordele
Det er velkendt, at regelmæssig indtag af fisk er forbundet med nedsat risiko for hjertesygdomme, slagtilfælde, demens og visse typer kræft. Der er ligeledes studier der tyder på, at fisk kan være med til at forbedre mental sundhed og nedsætte risikoen for depression.
God kilde til mineraler og vitaminer
Fisk er en rigtig god kilde til forskellige vitaminer og mineraler herunder vitamin D, B2, calcium, fosfor, jern, zink, jod, magnesium og kalium. Alle sammen er næringsstoffer, som er vigtige for sundhed og velvære.
Hvad gør jeg, hvis jeg ikke kan lide fisk?
Hvis man ikke kan lide fisk eller vælger ikke at spise det af andre årsager, så er der heldigvis stadig mange måder at sikre en ernæringsmæssig balanceret kost. Der er vigtigt at finde alternative kilder til næringsstoffer, som fisk byder på. Her er et par forslag til, hvad man kan spise, hvis man ikke bryder sig om fisk:
- For at få omega-3 fedtsyrer kan man spise plantebaserede kilder såsom hørfrø, chiafrø og valnødder.
- Du kan få protein fra andre kilder, såsom kød, fjerkræ, æg, bønner, linser, tofu eller andre sojaprodukter.
- Hvis du spiser en bred vifte af frugt, grøntsager, fuldkorn og nødder, så kan du få dækket dit behov for vitaminer og mineraler.
Der er altså mange gode grunde til at spise masser af fisk. Og langt de fleste i Danmark elsker da også at spise fisk, indimellem især sild, torsk og blåmuslinger, så højt på vores liste over yndlingsfisk.