Det skriver Færøernes Økonomiske Råd (Føroyski Búskapurin) i deres netop offentliggjorte rapport for efteråret 2024.
Færøerne står overfor flere udfordringer indenfor fiskeriet, især i forbindelse med makrel- og sildefiskeriet. En ny aftale indgået i juni måned 2024 mellem Færøerne, Norge og Storbritannien betyder en reduktion af Færøernes makrelkvote med 48 procent i 2024 sammenlignet med 2023. Over de næste tre år vil Færøerne kun have 12 procent af den samlede kvote, hvilket vil reducere den overfiskning, der tidligere var et problem. Makrellen fanges nu primært i norsk og britisk farvand, hvilket åbner for nye markedsmuligheder, selvom Rusland fortsat er et vigtigt eksportmarked for Færøerne.
Der er dog politisk usikkerhed omkring Rusland, og Færøerne kan miste op til 74 mio. DKr i indtægter fra makrelfiskeriet i 2024. Samtidig skal al makrel fanget i norsk farvand sælges gennem norske auktioner, hvilket kan reducere aktiviteten på færøske fabrikker. Dog har Norge bedre handelsaftaler end Færøerne, især med østlige lande, og kan derfor tilbyde højere priser for makrellen. Hvis en del af fisken landes i Norge, kan det betyde mindre aktivitet på færøske fabrikker.
Fiskeriet af blåhvilling går bedre med en kvoteforøgelse på 12,5 procent i 2024, og det forventes at forblive stabilt i 2025. Derimod er sildebestanden i dårlig stand, og kvoterne er blevet reduceret kraftigt på grund af overfiskning.
Sildefiskeriet har det ikke godt, og ICES anbefalede at sænke kvoten med 15 % i 2023 og yderligere 24 % i 2024 på grund af få nye fisk. Der er ingen aftale om sildefiskeriet, hvilket har ført til 35 % overfiskeri de seneste år. I 2023 satte Færøerne deres kvote til 22 % af den samlede fangst. For 2024 har de foreløbigt sat kvoten til 10 %, men den kan muligvis blive hævet senere på året.
Lakseopdræt i vækst
Lakseproduktionen i havbure fortsætter med at vokse og forventes at være 154 procent større i 2024 end i 2023. Færøerne har en fordel i havtemperaturerne, men der er begrænsninger i kapaciteten i fjordene, hvilket betyder, at produktionen i højere grad skal foregå på land. Priserne på laks har været stabile, men der er usikkerhed omkring fremtidige prisstigninger.
Færøerne står over for store udfordringer inden for fiskeriet, især når det gælder makrel, blåhvilling og sild. De internationale aftaler og anbefalinger fra ICES spiller en central rolle i forvaltningen af disse fiskebestande. Samtidig betyder de internationale forandringer, især i relation til Rusland, at Færøerne skal finde nye markeder og justere deres fiskeriaktiviteter for at sikre bæredygtighed og økonomisk stabilitet.
Du kan læse hele Føroyski Búskapurins rapport for efteråret 2024 her (færøsk)