Færøerne: Tidligere Kjeldsen-fartøj er nu ankommet til Færøerne
Det pelagiske fartøj »Gitte Henning 1« sejlede tirsdag til havnen i Gøte på den Sydøstlige side af Eysturoy

Færøerne: Tidligere Kjeldsen-fartøj er nu ankommet til Færøerne

Det pelagiske fartøj »Gitte Henning 1« sejlede tirsdag først til havnen i Gøte på den Sydøstlige side af Eysturoy, hvor skibet fremover skal have hjemmehavn. Men da havnen her ikke er stor nok til det over 90 meter lange fartøj, sejlede man istedet skibet til Havnen i Runavík på den Sydvestlige side af øen.

I Runavík fik folk herefter mulighed for at komme om bord til åbent skib mellem klokken 17 til 20 færøsk tid, inden »Gitte Henning 1« sætter kurs og fart efter makrel nord for Færøerne.

Fartøjet skulle i første omgang udlejes til det færøske rederi Varðin A/S, men pga. de færøske regler for overførelse af kvoter, skal det skib kvoterne overføres til, være færøsk. Derfor er skibet nu blevet handlet til på papiret 295 mio kroner. En handel som kan gå tilbage til sælger i følge kontrakten.

Årsagen til den hurtige handel af »Gitte Henning 1« er fra færøsk side begrundet med en større reparation og overhaling af den knapt 10 år gamle pelagiske trawler »Tróndur í Gøtu«, der i 2010 blev bygget til den kapitalstærke virksomhed Varðin på Færøerne. »Gitte Henning 1« bliver dermed det største fartøj i flåden, med en lastkapacitet på 3800 tons, hvilket er 900 tons mere end »Tróndur í Gøtu.«

Varðin A/S har i deres portefølge:

  • A/S Hvamm, »Tróndur í Gøtu« – trawler bygget i 2010
  • A/S Krossbrekka, »Finnur Fríði« – trawler bygget i 2003
  • A/S Driftin, »Jupiter« – bygget i 1973 og moderniseret i 1996
  • A/S Gulenni, »Tummas T«

Ligeledes har Varðin A/S delt ejerskab i virksomhederne Faroe Origin i Runavík og i Varðin Pelagic i Tvøroyri.

Det forventes at reparationen af »Tróndur í Gøtu« vil vare til hen engang i foråret.