Det internationale makrel-og økosystemtogt i sommeren 2023 omkring Nordøst-Atlanteren, blev gennemført af fem fartøjer fra fire lande; Norge (2), Island (1), Færøerne (1) og Danmark (1). Grønland har ikke været med på dette togt i år. Kortlægningen af makrel strakte sig over 2,3 mio. kvadratkilometer. Her fandt man, at de mest talrige årgange var 2020 og 2019 årgangene.
Makrellen er stadig mest udbredt i Norskehavet, men dens udbredelse er blevet væsentligt mindre i løbet af det sidste årti. Det gælder primært i de vestlige områder, især i grønlandske og islandske farvande, men også i de nordligste havområder i Norskehavet. Makrellen var mere østlig og nordøstlig fordelt på turen i 2023 sammenlignet med 2022. Makrellen optrådte også mindre i klumper i 2023 sammenlignet med 2022. Nullinjen, altså hvor vi ikke længere fandt makrel, blev i år nået for første gang for hele undersøgelsesområdet. Det var nord for 60°N. Du kan læse hele togt-rapporten 2023 fra Havforskningsinstituttet.no her.
Makrellandinger i Danmark og Norge
I Danmark landede den færøske trawler Hoyvík i sidste uge en last på 1.700 tons makrel til TripleNine i Thyborøn, som de har partrawlet sammen med Ran. Der meldes om et godt fiskeri fra besætningen ombord. I Norge har flere færøske trawlere landet deres fangster af makrel. Tummas T landede 1.250 tons makrel i Bodø i Norge, som de har fisket i internationalt farvand. Ango landede 700 tons makrel i Bodø i Norge, som de tilsvarende har fisket i internationalt farvand. Gøtunes landede 2.300 tons makrel i Bodø, ligeledes hentet i internationalt farvand. Trawleren Jupiter landede 2.200 tons makrel i Karmøy, som de også havde fisket i internationalt farvand og trawleren Birita landede 1.900 tons makrel i Ålesund. Ligesom de andre færøske trawlere, melder besætningen også her om et godt fiskeri på turen og de er tilsvarende de andre trawlere atter at finde på makrelfeltet i internationalt farvand.
Makrellandinger på Færøerne
De øvrige pelagiske fartøjer i den færøske flåde, har ligeledes overvejende fisket i internationalt farvand, dog med få undtagelser. I Kollefjord landede den grønlandske trawler Polar Amaroq 600 tons frossen makrel i Kollefjord og det grønlandske fartøj Svend C landede 920 tons frossen makrel til Bergfrost, som de også havde hentet i internationalt farvand. Den færøske trawler Finnur Fríði landede 1.000 tons makrel i Fuglefjord. Færøske Vestmenningur landede 400 tons makrel til Pelagos i Fuglefjord. Ombord havde de ialt 1.550 tons makrel, hvoraf 200 tons blev landet til Vestmanna Seafood og resten blev landet til Havsbrún. Norðingur landede 1.250 tons makrel til Havsbrún, som de har fisket ud for Færøerne. Borgarin landede 930 tons makrel til Havsbrún, som de har fisket i internationalt farvand og Gamli Jupiter landede 2.000 tons makrel til Havsbrún, som de tilsvarende har fisket i internationalt farvand. Der var overvejende tilfredshed med landingerne blandt de fleste fartøjer og alle her, er atter at finde i makrel-fiskeriet.