Udfordreren er oprindeligt fra Færøerne og hedder Eivind Jacobsen. Med afsæt i personlige erfaringer som fisker og en undren over, at netop disse erfaringer langt fra altid stemte overens med resultaterne fra biologernes og ikke mindst forskernes sindrige matematiske regnemodeller, har han kastet sig ud i et kæmpe projekt.
Med denne færøske skeptiker og kritiker er der kommet et interessant interview ud af med NordsoePosten.dk’s udsendte, der forleden mødtes med Eivind Jacobsen ombord på HG 236 Milton i Hirtshals Havn.
Når erfaring trumfer forskning
Færingen Eivind Jacobsen har indsamlet fiskeres erfaringer baseret på næsten 100 års fiskeri, som i form af data tilsyneladende trumfer forskningen hos DTU Aqua og Det Internationale Havundersøgelsesråd ICES.
Det Internationale Havundersøgelsesråd ICES er et netværk af forskere og rådgivere, der med egne ord giver uvildig, upolitisk rådgivning om en række forhold om fiskeri og havets økosystemer, som politikere baserer blandt andet kvotesystemet og forbud imod fiskeri på i EU og Danmark.
Det er imidlertid ikke nogen hemmelighed, at fiskerne længe har været kritiske og skeptiske over forskernes anbefalinger til politikerne. I den sammenhæng er fiskerne fra tid til anden blevet støttet af forskere, der opponerer imod resultater og anbefalinger fra ICES, der blandt andet også får input fra DTU Aqua. Kritikken er sågar også kommet fra det norske Havforskningsinstitut.
Det er ifølge forskerne ikke i sig selv bemærkelsesværdigt, idet videnskabens grundlæggende præmis netop er, at alle resultater og teser lige præcis skal kritiseres og tryktestes. Noget ganske andet er det, når forskernes resultater ikke udfordres af andre etablerede forskere, men af en lægmand, der selv har været fisker og efterfølgende har gået på handelsskole.
Ved hjælp af omfattende fangstjournaler igennem 100 års færøsk fiskeri er Eivind Jacobsen nemlig nu i gang med en konsekvent og overbevisende tilbagevisning af validiteten hos ikke mindst ICES. Man skal ikke se ret mange af hans sammenstillinger af havbiologernes grafer og hans egne erfaringsbaserede data, før man må medgive, at noget ser rav ruskende forkert ud hos forskerne.
I lighed med de ellers ekstremt komplicerede meteorologiske modeller, der skal forudsige vores vejr, således har havbiologernes regneark og computersimuleringer om muligt endnu vanskeligere ved at omfavne biologien og forudsige fiskeriets, kvoternes og forbuds påvirkinger af fiskebestandene. Faktisk ser forbud mod fiskeri ofte ud til at have den stik modsatte effekt på en bestand end den tilsigtede. Biologien er kort fortalt dynamisk og dermed ikke for fastholdere, fristes man til at konstatere.
Her skal endnu ikke gøres et forsøg på at formidle den massive indsamling af erfaringer og data samt konklusioner fra Eivind Jacobsen. Det ville være at forudgribe den store engelsksprogede publikation med hans resultater og den populærvidenskabelige publikation på færøsk, som han nu arbejder på.
Til gengæld bør forskere og politikere samt alle med interesse for fiskeriet i spænding afvente især førstnævnte bog.