Så fra i dag, må der fra Nordsøen maksimalt landes 75 kg aftagne krabbekløer eller 1 vægtprocent af den samlede fangst af taskekrabber.
I teknikforordningen (Europa-Parlamentets og Rådets forordning nr. 2019/1241, bilag V, del A er det fastlagt, at:
- For taske-krabber fanget i tejner og kurve må højst 1 vægtprocent af den samlede fangst af taskekrabber bestå af aftagne kløer.
- For taskekrabber fanget med andre redskaber må der højst landes 75 kg aftagne krabbekløer.
- Bestemmelsen gælder for nuværende KUN for fangst af taskekrabber i Nordsøen.
- Fra mandag den 1. maj 2023 vil EU-reglen blive håndhævet og Fiskeristyrelsen vil sanktionere ved overtrædelser.
Det publicerede Fiskeristyrelsen tilbage i februar måned 2023
Den hidtidige praksis ændres fra, hvor det tidligere har været accepteret, at der kunne landes mere end 75 kg aftagne krabbekløer fra taske-krabber eller mere end 1 vægtprocent af den samlede fangst i tejner og kurve, til de nye regler.
Det er en gammel EU-regel, som de danske kontrolmyndigheder nu skal til at håndhæve og sanktionere mod, til stor gene for de danske fiskere. Taskekrabbe-bestanden er på ingen måde presset, tværtimod så kommer der flere og flere krabber til, hvilket gør reglen om 75 kg endnu mere problematisk og latterlig.
Der betyder på godt dansk, at fra mandag den 1. maj 2023 vil EU-reglen blive håndhævet og Fiskeristyrelsen vil sanktionere enhver overtrædelse af reglen.
Danmarks Fiskeriforening har gentagne gange påpeget overfor myndighederne og Erhvervsfiskerudvalget, det problematiske i at håndhæve reglen på dette tidspunkt, hvor Fiskeriforeningen har fremsat et forslag til ændring af denne praksis. Det vendes netop i det samarbejde som EU-landende har omkring Nordsøen i Scheveningen Gruppen. Men på trods af problematikken fastholdt myndighederne, at man nu fra mandag den 1. maj vil håndhæve disse bestemmelser. Det har affødt følgende kommentar fra Underdirektør i Danmarks Fiskeriforening, Ole Lundberg Larsen, »Vi har presset på og appelleret til den sunde fornuft – for det er der absolut ikke i de her regler. Hvis fiskerne max må lande 75 kg, betyder det blot, at den bifangst af krabber, man har i garnene, går til spilde. Det er spild af en fantastisk velsmagende fødevare og vil føre til et unødvendigt indtægtstab på hundrede tusindvis af kroner om året for nogle af garnfartøjerne,« siger han til Fiskeritidende.dk.
Fiskeristyrelsen udviser forståelse
Det er svært at sige, hvorledes man i den forbindelse skal tolke Fiskeri-styrelsens udmelding, der lader forstå, at man er opmærksom på og har en forståelse for, at mange fiskere har haft en væsentlig økonomisk indtægt på fiskeri af krabbekløer fra taskekrabber. Men det ændre dog ikke ved, at EU-reglen er klar og at Fiskeristyrelsen, trods alle sine velmenende ord, alligevel skal håndhæve reglen.