Europa-Kommissionen har netop givet fri og fair handel et vigtigt rygstød, da Kommissionen har besluttet at videreføre told på import af regnbueørreder fra Tyrkiet. Det sker på baggrund af en anmodning fra Dansk Akvakultur på vegne af EU’s ørredopdrættere.
Fiskeopdrættere i Tyrkiet har i årevis haft fri adgang til det attraktive EU-marked for fisk. Det skyldes en frihandelsaftale fra 1998, som fritager tyrkiske akvakulturprodukter for told. Aftalen har gavnet den tyrkiske akvakultursektor, som er vokset eksplosivt siden 1998, og i 2019 eksporterede Tyrkiet over 150.000 tons opdrætsfisk til EU. Dertil modtager den tyrkiske akvakulturproduktion massiv statsstøtte, og Europa-Kommissions undersøgelse har vist, at de meget lave tyrkiske importpriser har påført EU’s opdrættere stor skade.
Dansk Akvakulturs direktør, Brian Thomsen, har været initiativtager til anmodningen til Europa-Kommissionen, og det glæder ham, at man nu har lyttet til erhvervet. »Fri og fair handel er en afgørende forudsætning for vækst i akvakultur. I EU har vi én af de mest bæredygtige akvakulturproduktioner og vi efterlever en række restriktive krav til bl.a. miljø, foder og fødevaresikkerhed. Vores medlemmer udvikler og investerer løbende i bæredygtige teknologier, som led i den grønne omstilling, ligesom vi er konkurrencedygtige på det internationale marked, men rammevilkårene skal naturligvis være rimelige, og det har de ikke været, når det kommer til tyrkernes vilkår.«
EU’s ørredopdrættere har i årevis opponeret mod den tyrkiske statsstøtte og importerede produkter, der har sænket markedspriserne for portionsørreder til et uholdbart lavt niveau.
»Det giver ikke mening, at en umoderne og uretfærdig frihandelsaftale skal fremme importen af nogle langt mindre bæredygtige produkter, når vi kan producere mere miljøeffektivt i EU og samtidigt bidrage med arbejdspladser og økonomisk udvikling lokalt i landdistrikterne. Dét har tvunget os til at gøre brug af EU’s handelsforanstaltninger, og vi er glade for, at Kommissionen har givet os medhold. Vi opfordrer nu Kommissionen og den danske regering til snarest at tage initiativ til at modernisere handelsaftalen med Tyrkiet. Det er virkelig tiltrængt,« konstaterer Brian Thomsen, direktør for Dansk Akvakultur.
Som en del af »den europæiske grønne pagt« ønsker Europa-Kommissionen, at EU’s akvakultur skal blive en globale reference for bæredygtig akvakultur.
»Det er en udfordring, som vi både kan og vil løfte, og Dansk Akvakultur støtter fri handel og konkurrence på ordentlige vilkår. Men det kræver naturligvis, at EU tager de nødvendige foranstaltninger for at sikre fri og fair handel på EU’s markeder,« afslutter Brian Thomsen, direktør for Dansk Akvakultur.