EU og Storbritannien indgår første fælles aftale om fiskekvoter efter Brexit. Aftalen sikrer klarhed for fiskeriet i britiske farvande resten af året.
EU og Storbritannien er i dag blevet enige om en aftale om fiskekvoter for de fælles bestande for 2021. Aftalen skal nu forelægges fiskeriministrene med henblik på godkendelse. Dermed vil danske fiskere nu få klarhed over fiskeriet i britiske farvande resten af året.
Det er den første fælles aftale om fiskekvoter mellem EU og Storbritannien, siden briterne forlod EU. Fiskeriminister Rasmus Prehn ser aftalen som det første skridt mod et tæt og konstruktivt samarbejde, som er helt centralt for dansk fiskeri.
»Det er glædeligt, at vi med aftalen nu endelig giver danske fiskere klarhed over fiskeriet for 2021. Det har holdt hårdt at finde en fælles aftale. Fra dansk side har vi dog gennem hele processen lagt vægt på, at vi står stærkere med en aftale med Storbritannien end uden. Dansk fiskeri har en stor afhængighed af adgang til britiske farvande, så vi ser denne aftale som første skridt til at etablere et nyt, men fortsat tæt og konstruktivt samarbejde på fiskeriområdet. Aftalen skal være med til at sikre, at vi også ud i fremtiden fortsat har adgang til hinandens farvande,« siger Rasmus Prehn.
Aftalen fastsætter fiskekvoter for en række bestande i Nordsøen, som er vigtige for dansk fiskeri. Det gælder havtaske, kulmule, jomfruhummer, rejer, en række fladfiskearter samt tobis og sperling.
»Nu skal vi se nærmere på det konkrete indhold af aftalen, men jeg er rigtig glad for, at vi med aftalen nu kan fastsætte fiskekvoter for hele 2021 for en række vigtige arter. Det har jeg arbejdet målrettet for, så fiskerne kan få den forudsigelighed, de fortjener. Min klare vurdering er, at dansk fiskeri i det lange løb alt i alt står bedre med en aftale med Storbritannien end uden,« siger fiskeriminister Rasmus Prehn.
EU-Kommissionen vil snarest muligt forelægge aftalen for EU’s fiskeriministre til deres godkendelse.