Torsdag den 22. april 2021, nøjagtigt for en uge siden, har EU og Grønland undertegnet en ny bæredygtig fiskeripartner-skabsaftale (SFPA) og protokol, der vil styrke deres samarbejde på fiskeriområdet i de næste fire år med mulighed for en forlængelse på yderligere to år.
Aftalen blev nået i januar måned i år og blev formelt underskrevet torsdag den 22. april 2021. Det markerer et nyt skridt i det mangeårige forhold mellem EU og Grønland indenfor fiskeriet. Det gentager og understreger vores fælles forpligtelse til bæredygtig anvendelse af havressourcerne. Denne aftale vil give EU-flåden mulighed for at fortsætte fiskeriet i de grønlandske farvande i en periode på fire til seks år og samtidig fortsætte med at bidrage til udviklingen af fiskerisektoren i Grønland.
Aftalen markerer et nyt skridt i EU’s og Grønlands langvarige forhold omkring fiskeri. Den gentager og understreger de to parters fælles engagement i en bæredygtig anvendelse af de marine ressourcer.
Aftalen gør det muligt for EU-flåden at fortsætte fiskeri i grønlandske farvande over fire til seks år, samtidig med at den indeholder en fortsat støtte til udvikling af den grønlandske fiskerisektor. I aftalen defineres fiskerimulighederne for de samme arter som i den hidtidige protokol (torsk, rødfiskarter, hellefisk, dybvandsrejse, skolæst og lodde). Makrel er også omfattet i aftalen i form af en samlet tilladt fangstmængde på nul.
Det samlede finansielle beløb, som Grønland modtager mod adgang til dets farvande over hele protokollens løbetid, inklusiv EU’s finansielle bidrag og EU-redernes afgifter, forventes at være 130 millioner EUR.
En betydelig del af dette bidrag er øremærket fremme af fiskerisektoren i Grønland. Den nye partnerskabsaftale om bæredygtigt fiskeri, som blev underskrevet i går, vil betyde et væsentligt styrket samarbejde om tilsyn, kontrol og overvågning af fiskeriaktiviteter.
Aftalen er baseret på principperne bag den fælles fiskeripolitik, og den er i overensstemmelse med grønlandsk lovgivning, forvaltning og videnskabelige tiltag igangsat inden for rammerne af internationale organisationer.