EU og Storbritannien nærmer sig afslutningen på deres bilaterale forhandlinger om fiskeriet i 2024, hvorimod de trilaterale forhandlinger mellem EU, Storbritannien og Norge i Bruxelles, skal ind i en tredje forhandling i starten af december måned.
Det skriver Fiskeritidende.dk
Forhandlingerne, der ledes af EU-embedsmænd og medlemsstaterne, involverer også en dialog med erhvervslivet, herunder Danmarks Fiskeriforening DFPO. Hvor en kommende aftale mellem EU og Norge før årets udgang helt klart er i fokus. Så sidste års udfordring undgås. Her blev adgangen til norsk zone først tilladt efter den 18. marts 2023. Indtil da havde det norske område været lukket for danske og EU-fiskere pga. de uafsluttede forhandlinger.
Jacob Jensen (V), fiskeriminister, kritiserede dengang og her for nyligt den økonomiske påvirkning denne forsinkelse havde haft og han opfordrede dengang og nu til hurtigere og bedre fiskeri-forhandlinger for 2024.
På den baggrund syntes stemningen i årets fiskeri-forhandlinger mere positive, ifølge chefbiolog Michael Andersen, Skagerrak/Kattegat-Udvalgets formand, der noterer enighed om flere arter, mens torske- og sildekvoter stadig kræver yderligere arbejde og forhandlinger, der fortsætter ind i december måned.
EU og Storbritannien nærmer sig en fiskeaftale for 2024, idet kvoterne for bestandene snart er på plads. Havtaske, tunge og kulmule i Nordsøen er blandt de diskuterede bestande. De præcise detaljer er endnu ikke offentliggjort, og en endelig godkendelse af aftalen vil finde sted på EU’s Ministerrådsmøde midt i december 2023.
På den trilaterale front mellem EU, Storbritannien og Norge er anden forhandlingsrunde netop afsluttet i Bruxelles uden enighed. Det skyldes især uenighed om sildekvoten. En tredje runde er planlagt i London fra den 6. til den 8. december for at forsøge at løse uoverensstemmelserne.
Samtidig er EU og Norge i forhandlinger, der genoptages i Oslo næste uge med fokus på at opnå en aftale inden årets udgang og opretholde en balance.
En aftale mellem EU og Grønland er også indgået, og denne aftale påvirker de fremtidige forhandlinger mellem EU og Norge vedrørende udveksling af fiskerimuligheder.
Forhandlingerne forventes at fortsætte ind i december, hvor EU’s embedsmænd og medlemsstaternes repræsentanter fører an. En endelig politisk aftale om kvoterne vil traditionelt blive vedtaget på et Ministerrådsmøde i midten af december.