»EU-fiskemarkedet« er en omfattende analyse af EU’s fiskeri- og akvakulturindustri, hvis man gerne vil vide mere om, hvad der produceres/eksporteres/importeres, hvornår og hvor, hvad der forbruges, af hvem og hvad de vigtigste tendenser er, så tag et kig på EUMOFAs årsrapport.
Virkningerne af COVID-19-pandemien på EU-forbrugere af fiskeri- og akvakultur-produkter i 2020
Fra 2019 til 2020 voksede husholdningernes udgifter til fiskeri- og akvakultur-produkter med 17 %, hvilket var meget højere end inflationen på 2,1 % af priserne for disse produkter.
Denne vækst-tendens bekræftes af data om husholdningernes forbrug af fersk fisk i EU’s største fiskeforbrugende lande, som viste en stigning på 7% i værdi og 4% i volumen. Denne stigning var højst sandsynligt et resultat af nedlukningen i forbindelse med COVID-19-pandemien og den deraf følgende stigning i hjemme-forbruget.
Effekterne af pandemien har også sat sine tydelige sporer i 2020-dataene om forbrug uden for hjemmet af forarbejdede produkter. De mest markante fald fra 2019-tallene blev registreret i de største lande (eks. Tyskland, Spanien, Frankrig, Italien), som også var de lande, hvor restauranter var lukket i en længere perioder.
Forbedring af EU’s handelsbalance
På grund af den faldende import var handels-underskuddet i 2020 10%, svarende til 2 mia. EUR lavere end i 2019. Værdien af EU-importen faldt mere end 2019-mængderne på grund af det betydelige fald i fisk og skaldyrs-arter, hovedsagelig bestemt for turist-sektoren, som var del af de nedlukninger, der blev indført for at kontrollere spredningen af COVID-19. Mængden i eksporten, viste sig på den anden side at have en lille vækst fra 2019, men faldt med 4% i værdi: torsk tegnede sig for det største af det samlede værdifald, som følge af faldende eksport til Kina og Storbritannien.
Handler indenfor EU fulgte samme tendens som importen af fisk udenfor EU. Da den i vid udstrækning bestod af de nordlige EU-landes eksport af produkter, hovedsageligt laks og torsk, med oprindelse fra Norge og Island – til andre EU-lande.
Faldende udbud og forbrug fra 2018 til 2019
Forbruget pr. indbygger er anslået til 23,97 kg levende vægt af produkter hovedsagelig fra vildtfangede fisk. Det var næsten stabilt i hele 2019 sammenlignet med 2018. Ifølge EUMOFA-estimatet indtog EU-borgerne i 2019 i gennemsnit 390 gram mindre af fiske- og akvakultur-produkter, målt i levende vægt, end i 2018. Det var drevet af et fald i fangsterne og dermed forbruget af vilde produkter, især af sild. Det samlede udbud af fiske- og akvakultur-produkter til konsum (produktion + import) udgjorde i alt 14,53 millioner tons, målt i levende vægt. Hvilket svarede til et fald på 206,402 tons fra 2018. Faldet i fangsterne opvejede dermed stigningerne i importen og akvakultur-produktionen.
Download publikationen på engelsk her
Baggrund
EUMOFA er en platform udviklet af Europa-Kommissionen, der giver information om EU’s fiskeri- og akvakultursektor. Her gives adgang til de seneste branchedata, analyserer EU’s markedsdynamik og understøtter forretnings-beslutninger og politik-udformning.
Læs mere om EUMOFA her (engelsk). og om »The EU Fish Market« 2021-udgaven – som er online nu (engelsk).