I bestræbelserne på at få flere hummerere ud på stenrevene mellem Hirtshals og Løkken, har fiskere, foreninger og forskere nu sat et utraditionelt arbejde igang, for at hjælpe bestanden af hummere op.
Små hummerbørnehaver, der som et mindre hotelværelse med fuld forplejning, hjælper hundredevis af små hummerlarver godt igang i livet på Nordsøens Forskerpark i Hirtshals, så de senere kan blive udsat langs den jyske vestkyst.
Den sorte hummer har tidligere været en forholdsvis almindelig og en yndet lokal delikatesse, som altid har været et attraktivt mål for erhvervsfiskeriet Løkken, Lønstrup og Hirtshals. Sådan er det ikke i dag, her fanges de fleste hummere som bifangst i krabbegarn, skriver Aqua.dtu.dk på deres hjemmeside.
Penge fra den lokale FiskeriLag Nord og ENV Fonden, skal booste liv i fordums dages gode fiskeri efter hummer og igen få hummeren ind på de lokale restauranters menukort. Projektet omfatter udover DTU også lokale fiskere, der flittigt fanger gydemodne hummere, som de afleverer til Nordsøens Forskerpark, der herefter sørger for æggene bliver opdrættet.
Larverne er krigeriske små banditter
Det er ikke helt så enkelt af udklække disse larver, som det er med fisk, der udklækkes og efterfølgende bliver opdrættet i store kar indtil de skal slagtes. Nej – her må man sørege for at holde de små larver adskilte, for de er både krigeriske, kannibalistiske og terriotoriale små bæster, der ikke levner andre en chance. Heller ikke artsfælderne. For at få succes med opdrættet, er man derfor nød til at holde alle larver adskilte og i hver deres lille kube og bakke ligger de sepereret fra hinanden og bliver fodret, plejet og passes individuelt.
Opdrættet giver også DTU forskerne mulighed for fremadrettet, at finde de bedst mulige og mest optimale opdrætsforhold, så en egentlig »produktion« af hummere i recirkulationsanlæg kan gå igang.
I forsøget med udsættelse af små hummere langs den jyske Vestkyst, bliver med hjælp fra lokale erhvervsdykkere, der hjælper med udsættelsen på stenrevene, noget der formentligt først bliver en gang til efteråret.
Læs hele artiklen på Aqua.dtu.dk her
Kilde: Aqua.dtu.dk FiskerForum.dk