Norske havforskere har udført eksperimenter med ekkolod i trawl ombord på krill-fartøjet »Aker Biomarine«, efter et fiskeri i det sydlige Ocean ud for Sydorkney-øerne.
En akustisk trawl-sensor ramte vægten af krill-fangsten rigtig godt i Sydhavet.
Ved trawl-fiskeri kan det være helt afgørende, at vide præcis hvor stor fangsten er, for at sikre at man ikke takler og lander mere ombord, end man har kvote til.
I fabrikstrawlerne samles fangsten ofte i store tanke ombord, inden den derefter transporteres videre til forarbejdning. Størrelsen af fangsten måles derfor først, når fangsten flyttes videre fra disse tanke.
Det norske Havforskningsinstitut skriver, at man har haft succes med en ny metode til at måle tørrelsen af fangsten i ét trawl. Det er sket ved hjælp af en akustisk sensor der er placeret i trawlet, der har vist sig utrolig nøjagtigt. Forskerne fra det norske Havforskningsinstitut testede denne metode i krill-fiskeriet nær Sydorkney-øerne i Antarktis og fandt ud af, at den var yderst effektiv til at estimere fangstvægten i realtid.
Havforskerne fortæller videre, at metoden også kan være relevant i fiskeriet efter andre arter, i trawlfiskeriet. Ved at måle fangstens størrelse i realtid, mens trawlet er i vandet, kan det hjælpe med at regulere fiskeriet på en mere bæredygtig måde.
Det kan være en kæmpe hjælp, både for fiskerne og for myndighederne, da der som oftest er gået noget tid inden vægten bliver anslået og samtidig kan fartøjet muligvis også være sejlet videre, til et andet område, hvorefter det kan være svært præcist at sige, hvor stor fangsten er og hvor den er taget. Oplysninger som er meget vigtige i forhold til de biologiske kvote-råd og anbefalinger, der er med til at regulere fiskeriet på en god data-baggrund.
Ofte tilstræbes det, med disse oplysninger, at fordele fiskeriet bedre over et større område, så fiskeriet ikke bliver for intenst og for koncentreret nogen steder.
Der er stadig ingen »quick fix« til at veje fangsten, før den samles op i tanken ombord. Det er i givet fald en tidskrævende proces, der kan reducere kvaliteten af råvaren.
Forsker Bjørn Krafft ved Havforskningsinstituttet (HI) forklarer det således, »målet var at finde en nem og knapt så ressourcekrævende metode til at måle mængden af fisk, der går i trawlet, mens det stadig befinder sig i vandet og inden det takles ombord.«
»Derfor testede vi en akustisk sensor, der var placeret inde i selve trawlet, om den løbende var i stand til at estimere vægten af krillfangsten.«
Denne Sonar virkede fuldstændigt efter hensigten og den ramte vægten rigtig godt, fortæller Havforskeren fra det norske Havforskningsinstitut og forklarer videre, »at den blev afprøvet i et feltarbejde nær Sydorkney-øerne i Antarktis for at vurdere, om denne metode kunne bruges i krill-fiskeriet.«
»I et fin-masket trawl placerede vi et ekkolod nær trawlets munding. Da vi så slæbte efter krill, gemte vi overslaget over fangstvægten, som ekkoloddet leverede undervejs. Vi sammenlignede derefter estimaterne med den faktiske fangstvægt, som vi målte, da den blev taklet ombord. Sonar-estimatet ‹matchede‹ godt med den faktiske vægt flere gange, fortæller havforsker Bjørn Krafft fra HI.no, der mener at resultaterne også kan være interessante i andet fiskeri efter andre arter, hvor der også bruges trawl.