Det store stenrevsområde ved Agersøsund og det omkringliggende Natura 2000 område har det iflg. flere kystfiskere, det rigtig skidt – der er kun få fisk tilbage i området.
Byrådsmedlemmet Anne Bjergvang (S) fra Slagelse Kommune mener, ligesom mange af de lokale kystfiskere, at spildevands-udledningerne fra RGS Nordic spiller en meget stor rolleog ikke helt uvæsentlig rolle i, at der ingen fisk er i området.
Tirsdag den 13. april afholdt Slagelse Kommune et virtuelt borgermøde omkring miljøregulering af RGS Nordic. Mødet skulle gøre borgere klogere på spildevandsudledningen fra RGS Nordic til Agersøsund.
RGS Nordic er en virksomhed der renser forurenet spildevand og jord
De udleder deres spildprodukter i Agersøsund ved Vestsjælland.
Anne Bjergvang, der er byrådsmedlem for Socialdemokratiet i Slagelse kommune, var med på mødet. Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri (FSK-PO) mødte Anne Bjergvang på et zoom link, for at høre mere om borgermødet, og de problemer hun mener, der er med RGS Nordic.
»Der var ikke rigtigt noget nyt på mødet. Mødet bar mere præg af, at kommunen gerne ville understrege, at de fulgte de regler der var, og ikke havde gjort noget forkert. Havmiljøet var bestemt ikke i centrum, selvom det jo i virkeligheden er havmiljøet som borgerne interesserer sig for«, refererede Anne Bjergvang fra mødet.
Det socialdemokratiske byrådsmedlem oplevede også, at mange borgere på chatten ikke fik svar på de spørgsmål de stillede. Men hun roser dog Slagelse kommune for at være åben omkring deres arbejde og planer for RGS Nordic.
»Det er tydeligt helt klart på, at Slagelse Kommune begynder at være mere aktiv i denne sag. Kommunen er ved at revidere RGS miljøgodkendelse, der skal godkendes i byrådet og efterfølgende i offentlig høring«, fortæller Anne Bjergvang videre, der til trods herfor, ikke mener de kommende tiltag er nok til at gøre hende mere rolig i forhold til at sikre naturen og miljøet i Agersøsund.
»Vi skal som kommune være mere opsøgende og foretage flere miljøtilsyn. Et enkelt miljøtilsyn på RGS sidste år i december måned er ikke nok til at sikre havmiljøet. Tillid er godt, men kontrol er bedre«, mener Anne Bjergvang.
Havmiljøet har det skidt – fiskene er væk
Lokalpolitikeren understreger, at havmiljøet omkring Agersøsund og det omkringliggende Natura 2000 område har det skidt. Selvom hun på et kort over havbundens natur fra Naturstyrelsens Basisanalyse kan se, at der er 5.374 hektar med stenrev, som fisk ellers godt kan lide at opholde sig på og ved, så er der alligevel skræmmende få fisk i området.
Nyrådsmedlemmet fra Slagelse Kommune mener, ligesom de lokale fiskere, at spildevandsudledningerne fra RGS Nordic spiller en meget stor og ikke helt uvæsentlig rolle i at fiskene nærmest er forsvundet fra området.
Hun mener derfor, at der skal gøres meget mere omkring spildevandsudledningerne til Agersøsund. »Det skal undersøges, hvilket giftstoffer der er i området, og hvad stofferne gør ved det store Natura 2000 område der ligger tæt ved. Vi er simpelthen nødt til at finde ud af hvor skoen trykker. Miljø-styrelsen må sende de nye miljøskibe ud både til Agersøsund og til Storebælt, så vi kan få fagfolkene på banen. Ellers kan vi jo ikke gøre os forhåbninger om at vende udviklingen til naturens fordel«, siger Anne Bjergvang.
Byrådsmedlemmet mener også, at der generelt skal være skrappere miljøkrav og her kommer miljøminister Lea Wermelin (S), ind i billedet.
Norsk spillevand behandles i Danmark
»En stor del af det spildevand der behandles på RGS Nordic stammer fra Norge. Men reglerne er faktisk sådan, at hvis et land selv kan behandle deres spildevand, må de ikke få andre lande til at gøre det. Norge har netop meddelt at de godt selv kan rense deres spildevand. Derfor er det jo oplagt at miljøminister Lea Wermelin med øjeblikkelig virkning stopper import af spildevand fra Norge«, konkluderer Anne Bjergvang.
Derudover ønsker Anne Bjergvang at reglerne for omlastning af spildevand til søs øjeblikkeligt skærpes. I øjeblikket er det nemlig i følge Anne Bjergvang, tilsyneladende tilladt at omlaste miljøfarlige stoffer til søs uden kontrol.