Erhvervsfiskeriet på Ringkøbing Fjord er atter i fremgang
Det har været et helt fantastisk fiskeri på Fjorden, både med et rigtig godt heltfiskeri, men nu også med et helt fantastisk ålefiskeri.

Erhvervsfiskeriet på Ringkøbing Fjord er atter i fremgang

Det har været et helt fantastisk fiskeri på Fjorden, både med et rigtig godt heltfiskeri, men nu også med et helt fantastisk ålefiskeri, som man skal år tilbage for at finde tilsvarende.

Udtalelsen kommer fra fisker Alex Vejlgaard Hansen, der med sin fiskejolle RI 379 »Pram« fra Bork Havn, siden 2000 har fisket på Ringkøbing Fjord ud fra Bork Havn og som med de sidste dages gode landinger af ål er rimeligt fornøjet.

Fiskeren fra Bork Havn landede forleden 100 kg ål. En oplevelse af de mere sjældne, da han røgtede sine ruser på Fjorden. Men lige så opmuntrende var, at yderligere 150 kg røg overbord igen, små ål der ikke holdt mindstemålene, men som er et sikkert tegn på at ålebestanden i Fjorden er i fremgang. Hvilket de har været de sidste 5 år ifølge fjordfiskeren. Til FiskerForum.dk fortæller Alex Vejlgaard, »mange ål, store som små, er tegn på en sund og levende Fjord, der giver forhåbninger om et fremtidigt godt fiskeri.«

Fiskerens rekordstore fangst af ål, blev i dag fulgt op af endnu en god fangst på 85 kg ål ilandbragt og hvor et tilsvarende antal kilo ål røg retur over rælingen igen, da de var for små. Så fangsten fra forleden, var ikke kun en enkelt svale.

Som et led i handlingsplanen for ål, blev der udsat næsten to millioner ål denne sommer i søer, åer og ved kysten. Udfra en fordelingsplan, hvor de vestjyske fjorde er tildelt 5,92 procent af de samlede åle-udsætningerne, fik Ringkøbing Fjord tildelt 4.000 ål. En udsætning der finansieres af den Europæiske Hav og Fiskerifond samt fiskeplejemidler. Et udsætningsmateriale der stammer fra glasålsfiskerier i Sydeuropa, hvor fiskeriet foregår fra december til april måned og hvor de, efter at være fodret af i ca. 3 til 6 måneder, er udsætningsklare med en vægt på mellem på 2 til 5 gram.

 

Stigende Helt-fiskeri i Fjorden
Overfor FiskerForum.dk påpeger Bork-fiskeren, at selv fiskeriet efter Helt i Fjorden, også er i kraftig fremgang og stigende. Alene i år har man landet til dato noget der ligne 40.000 kg Helt, mod kun 25.000 kg Helt fanget hele sidste år.

Alex Vejlgaard lægger selv et stort arbejde i heltklækkeriet på Ringkøbing Fjord og han glæder sig over resultatet, som med de store fangster i år er med til at give et skulderklap til de mange frivillige, der hvert år yder et kæmpe arbejde med at bevare Helten i Ringkøbing Fjord.

Men en glæde er det, for de sidste dages gode fangster af ål flugter fuldstændigt med fisker Alex Vejlgaard’s egen opfattelse af, at vi i dag har en renere Fjord, med en god biodiversitet og med rigtig mange fisk.