Alle taler om havvind og solceller, men hvad sker der på en halvskyet vindstille dag – så er der ingen el-produktion .. Vind og sol er ustabile og ustyrlige, så Danmark mangler om få år en ordentlig back-up på strømmen, som kan sættes ind når vinden og solen ikke producere nok energi til danskernes stikkontakter.
Vi har i Danmark i gennemsnit godt 1718 timers sol om året og ca. 7300 timers vind, derfor vil der helt naturligt opstå en akut mangel på el, som i dag suppleres op med enten udenlandske Co2 fri strøm fra »vandkraft« eller el fra »kernekraft«.
To danske forskere, klimahygiejniker og dr.med. Ib Andersen samt civilingeniør Søren Kjærsgaard har taget bladet fra munden i en stor analyse, hvor de beskriver det Danske vindmølleeventyr, som en oversolgt sekundavare og sætter fokus på den helt nødvendige Co2-frie back-up, som kan supplerer når vinden lægger sig og solen er gået ned. Vi bruger jo strøm hele døgnet.
Hårde ord fra de to forskere, men de nævner én ting som vores politikere syntes at have glemt i deres iver efter at gøre danskerne 100 procent Co2 frie.. Der mangler et Co2-frit Back-up system, der kan levere den mængde el, som både vindmøllerne og solcellerne ikke kan producere i overskyet vejr og ringe vind – det taler politikerne aldrig om..
Så de planlagte kæmpebyggerier af havvindmøller i Nordsøen og nu også i Østersøen samt de mange solceller på land, virker på den baggrund meget lidt gennemtænkte. For både vindkraft og solceller er både ustabile og ustyrlige og der er ringe eller slet ingen vind-el produktion i ca 30% af årets timer, siger de to forskere.
Mht. vindkraft, så hjælper det ikke at bygge flere havvindmøller i samme område. De vil i så fald stå stille på samme tid, som de allerede byggede og opstillede havmøller og de øger bestemt også behovet for en ordentlig el-back-up.
Landene omkring os udbygger deres vindkraft og de får derfor selv behov for den back-up-el vi normalt køber os til fra dem. Ligeledes nedlægger vi i stor stil de kraftvarmeværker, som tidligere med Co2-fri flis-afbrænding samt affaldsafbrænding kunne afhjælpe, når den danske el-produktion fra vindmøller og solceller var nede.
Ifølge forskerne Andersen og Kjærsgaard, så findes der kun to andre brugbare alternativer og det er enten Power-to-X, der baseres på elektrolyse fra overskuds-el fra netop vindmøller og solceller eller alternativt den nye fjerde generations-kernekraft, konstrueret ud fra rene sikkerhedshensyn.
Så inden den endelige tilladelelse gives til opførelsen af titusinde havvindmøller i Nordsøen og et større tusinde-tal havmøller i Østersøen, bør man lige måle om back-uppen kan klare det og mulighederne for afsætning af strøm inden de opsættes.
For blot dét, at bygge mange flere havvindmølleparker løser ikke de danske energiproblemer hverken i dag eller ud i fremtiden.
Fiskerne taber
Fiskerne taber traditionelt gode fiske- og ynglepladser i årene der kommer, i takt med havvindmøllerne breder sig. Så tabes fiskeriet også i disse områder, for der er forment adgang for fiskerne, når først havmøllerne står der. Fiskeriet i ét af verdens bedste fiskevande, Nordsøen, vil være spildt i mange år fremover, hvis både Energi-øer, Havvindmølle-parker og i kilometervis af Hav-kabler, skal krydse henover havoverfladen og ilandbringes. Pladsen bliver træng, specielt for fiskerne der må se deres i gennem årtier gode fiskepladser gå til i den »hellige grønnes navn«.
Læs rapporten fra de to danske forskere, klimahygiejniker og dr.med. Ib Andersen samt civilingeniør Søren Kjærsgaard, der i denne analyse sætter fokus på det »blålys« som vores politikere i øjeblikket stikker os i øjnene.