Umiddelbart skulle man tro, at analyserne fra DTU Aqua og det internationale havundersøgelsesråd ICES seneste optimistiske tal for stigende fiskebestande i Nordsøen, skulle udmønte sig i større kvoter til fiskerne.
Men istedet bliver forskernes nyeste tal for flere store fisk som torsk, rødspætte og kulmule i Nordsøen mødt med, at det kun betyder nye udfordringer, når der skal rådgives om fiskekvoter.
Undersøgelsen, som Aqua DTU omtaler på sin hjemmeside, refererer til Ph.D studerende Rob van Gemert, der som hovedforfatter til undersøgelsen »ICES Journal of Marine Science«, omhandler mere end en fordobling i biomassen for de 25 undersøgte store arter tilsammen siden årtusindskiftet. Alligevel kun omtaler det som en tendens, der kun betyder at arterne er ved at være genoprettet.
Forskernes logik kan beskrives med, »Mange store fisk giver færre små fisk og omvendt«. De større fisk vil gøre et større indhug på de mindre fisk, som sild og brisling. Flere rovfisk giver naturligt, at de mindre fisk bliver byttedyrene og at de bliver spist langt mere. Det vil i sidste ende have betydning for byttefiskenes produktivitet. Her vender DTU logikken ind igen og viser lidt af deres opfattelse af det komplekse økosystem. Rob van Gemert siger videre, »Hvis konkurrencen mellem de store fisk bliver meget stor, vil fiskeriet faktisk hjælpe med til at mindske konkurrencen, således at de tilbageværende fisk har bedre mulighed for at vokse. På den måde vil vi sikre det maksimale udbytte af fiskebestanden. Det er i hvert fald en ting, man skal være opmærksom på, når man laver bestandsberegninger.«
En rådgivning der bliver spændende at følge, for desto mere komplekst et område opfattes, desto større bevillinger skal forskerne og biologerne have. Netop fordi disse udregninger nu bliver ekstra kompliceret og derfor kræver mere tid. Dette kunne efter flere fiskeres mening være pointen i rapporten, istedet for som naturligt ville være, at glæde sig over fremgangen i fiskebestandene og dermed give større kvoter til fiskerne, som tak for deres medvirken til et bæredygtigt fiskeri.
Du kan læse hele DTU artiklen her
Kilde: Aqua DTU FiskerForum.dk