DEFRA, der er det britiske »Department for Enviroment, Food & Rural Affairs«, opfordrer til at stoppe det kontroversielle industri- og trawlfiskeri efter tobis – et stop som havfugle-tilhængere og ornitologer fejrer, for trawlfiskeriet af den lille proteinrige fisk Tobisen, der almindeligvis males til fiskemel, stopper antageligt allerede til april 2024.
Den britiske Regeringen har lovet de britiske vælgere, at stoppe det industrielle tobisfiskeri i de engelske farvande, et skridt som naturbeskyttelsesfolkene siger, vil være en »game changer« for at redde Storbritanniens globalt vigtigste havfugle-kolonier og havpattedyr.
Men omvendt, så er det ikke lige de samme jubelscener der udspiller sig blandt danske fiskere, der normalvist har noget af deres fiskeri i den britiske zone.
Briterne bør overholde allerede eksisterende aftaler
Den 24. december 2020 blev der opnået enighed mellem den britiske regering og EU’s chefforhandler om det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien, inklusiv på fiskeriområdet.
Aftalen mellem EU og Storbritannien gav dengang fortsat mulighed for adgang til britisk farvand til at fiske både kvoterede og ikke-kvoterede arter. Først i en overgangsperiode, der var bestemt fra 1. januar 2021 til 30. juni 2026, hvor der efterfølgende forventes adgang på det nuværende niveau. Derefter som en del af en længerevarende aftale.
Aftalen betød også, at der i overgangsperioden skulle overføres kvoteandele til Storbritannien for visse af de fælles bestande, svarende til 25 procent af værdien af EU’s historiske fiskeri i britiske farvande. Disse kvotereduktioner omfattede også flere bestande, der er vigtige i dansk fiskeri, f.eks. torsk, sild og tobis i Nordsøen.
Det var en dyr omgang for danske fiskere og et så væsentligt stop for trawlfiskeriet i flere britiske zoner, må få EU-forhandlerne fra dengang, til at føle sig fuldstændigt til grin efter europæiske fiskere har betalt i dyre domme for noget man alligevel ikke får. Aftalen er retligt forpligtende og EU må handle derefter.
Når en aftale-partner springer i målet og ikke overholder sin del af aftalen, med brud på specifikke vilkår og betingelser, skal den misligholdende part betale erstatning for de eventuelle økonomiske tab og skader der opstår i forbindelse med »at man løber fra aftalen« – det kunne betimeligt i denne situation, være en tilbagebetaling for de kvoter, som danske fiskere har betalt for adgangen til britisk fiskerizone. Ligeledes bør en så alvorlig misligholdelse af fiskeriaftalen også få konsekvenser for handelsaftalen mellem briterne og det europæiske fællesskab – iøvrigt som det dengang blev lovet af den franske chefforhandler Michel Barnier under de afsluttende forhandlinger om briternes udtræden af EU. Der lød det således:
Med denne klare udmelding, fra EU´s Brexit-forhandler Michel Barnier, blev der dengang lagt maksimalt pres på Storbritanien inden de afsluttende forhandlinger gik igang. Så den umiddelbare opfattelse af forhandlingerne fra dette stadie var, at briternes adgang til EUs fælles marked, blev kædet sammen med en accept fra britisk side, at EU-fiskere fortsat havde fuld adgang til fiskeri i britisk zone – som bekendt landede aftalen et lidt andet sted og med en regning til fiskerne, der i første omgang selv måtte punge ud for adgangen.
Britisk argumentation halter
Deres henvisning til at tobis er en vital fødekilde for nogle af deres mest sårbare havfugle og havpattedyr, såsom de ikoniske søpapegøjer og marsvin, samt for de kommercielt vigtige fiskearter som kuller og hvilling. Begrunder de med, at lukningen for trawlfiskeriet vil styrke disse arters modstandsdygtighed og give plads til, at naturen kan komme sig på tværs af de marine habitater. Ligeledes har de også annoncerede en snes andre initiativer, her et år efter lanceringen af den britiske miljøforbedrings-plan, herunder målrettede restriktioner mod det de kalder skadelig bundtrawl i 13 mere beskyttede områder – for blandt andet at hjælpe med beskyttelsen af skrøbelige hav-svampe og hav-anemoner mod ødelæggelse.
Trawl-begrundelsen holder ikke
For fakta er, at fiskeriet af tobis med trawl, får støtte fra anerkendte kilder som ICES. Der gennem grundige vurderinger og certificeringer, netop foretaget af Marine Stewardship Council (MSC) og MarinTrust bekræfter, at den nuværende tilgang til styring af tobis-fiskeriet, udfra et forsigtigheds-princip, udøves på en miljømæssig bæredygtig måde med minimal påvirkning af havmiljøet og økosystemet. Det garanteres igennem certificeringer fra både MSC og MarinTrust.
Endvidere har et samarbejde mellem DTU Aqua og internationale forskere konkluderet, at tobisbestandens størrelse ikke væsentligt påvirker andre fiskebestande, havpattedyr eller havfugle. Der er derfor intet videnskabeligt belæg eller begrundelse for, at en permanent lukning af tobisfiskeriet i de engelske farvande fra april 2024 specifikt gavner natur- og havmiljøet. Så den britiske argumentation holder ikke.
Den 31. januar meddelte den britiske regering, at tobisfiskeriet i de engelske farvande vil blive permanent lukket fra april 2024. Denne beslutning er i direkte modstrid med samarbejds-aftalen mellem EU og UK, og mangler i den grad videnskabelig dokumentation og den vil, hvis den føres ud i livet, have alvorlige konsekvenser for fiskeri- og forarbejdningssektoren både i Danmark og i EU. Derfor opfordres den danske regering og EU til konsekvent og med rette midler, at modsætte sig denne beslutning.