Når året starter, søger mange at ændre og lægge deres livsstil om, med en sund kostplan, der blandt andet indeholder skaldyr og hvid fisk, der er en værdifuld »gave« til kroppen.
Sundhedsstyrelsen anbefaler at spise fisk til middag to til tre gange om ugen, suppleret med fiskepålæg. Dette giver en ugentlig indtagelse på 300-450 gram fisk, hvilket kan være gavnligt for helbredet.
De 200-300 g bør komme fra fede fisk. Dette svarer til et indtag på omkring 7 g omega-3 fedtsyrer om ugen. Undersøgelser har vist, at risikoen for blodpropper i hjerne og hjerte falder desto højere indtaget af marine omega-3 fedtsyrer er, og især fra omkring 1 gram om dagen.
Den norske seniorforsker Lisbeth Dahl, der specialiserer sig i skaldyr og ernæring, beskriver skaldyr som en komplet gave til vores kroppe. Skaldyr er rige på høj kvalitetsprotein, har et lavt indhold af kulhydrater og indeholder vigtige nærings-stoffer, som kroppen har brug for.
Den hvide fisk, som torsk, kuller og lyssej, er magre og har et lavt fedtindhold, men bidrager alligevel med essentielle næringsstoffer som vitamin B12, selen, jod og omega-3-fedtsyrer. På den anden side indeholder fed fisk som laks, makrel og sild højere mængder fedt, især sunde omega-3-fedtsyrer og vitamin D.
Jod-mangel, især blandt unge kvinder, er et bekymrende fænomen Derfor er fisk som torsk og sej en naturligt kost, rig på jod hvilket kan afhjælpe jod-mangel, som igen er godt for stofskiftet.
Vitamin D, er essentielt for stærke knogler og immunsystemet, der blev rigeligt tilgængeligt i fed fisk som sild, makrel, ørred og laks. Mens solen om sommeren kan bidrage til produktionen af vitamin D i huden, er skaldyr vigtige kilder til dette vitamin om vinteren, især på de nordlige breddegrader.
Skaller og skaldyr som blåmuslinger, taskekrabber, østers og rejer er også gode kilder til vigtige næringsstoffer og en del af den skaldyrbaserede diæt. Behovet for omega-3-fedtsyrer kan også opfyldes gennem forskellige produkter som tran og fiskeolie.
Selvom skaldyr har et højt næringsindhold, er forbruget faldet de seneste år.Èn af årsagerne kan være misforståelser omkring tilberedning af fisk, som nogle tror tager for lang tid.