En skibsmægler fylder rundt

En skibsmægler fylder rundt

Det er ikke så tit kuglepennen forlader Thorkil Grøns hænder i Hanstholm, men i morgen fredag den 25. april, lægger mægleren den en sjælden gang fra sig på bordet i kontoret på Auktionsgaden i Hanstholm.

Den arbejdsomme mægler fylder 70 år og har i den anledning lejet Hotel Hanstholm til reception mellem klokken 13.00 – 17.00 til venner af huset, nye som gamle kunder samt forretningsforbindelser. Alle er velkomne fortæller Thorkil Grøn til FiskerForum.

En rund fødselsdag giver altid anledning til at kigge bagud i tiden og fundere lidt over livet i det hele taget. Men også glæde sig over et arbejdsliv, hvor Thorkil som en ung mand på 32 år tog springet, en råkold vinterdag tilbage i 1976, for at blive selvstændig på Hanstholm Havn med egen samlecentral.

Thorkil Grøn’s samlecentral har løbende og siden starten, gennemgået flere større og mindre ombygninger, hvor den største i 2008 med etableringen af ubrudt kølekæde i produktionsområdet og med igangsætningen i egenproduktion af is, har været med til, at sikre at virksomheden altid har kunnet konkurrere på bedste forarbejdning og kvalitet. Noget fiskerne har nydt godt af med højere afregningspriser og kunderne med et profitabelt produkt.

Der har altid været fart over virksomheden i Hanstholm og det blev ikke mindre, da Thorkil kastede sig over mæglerbranchen. En branche som den unge Hanstholm bo, havde fået afprøvet som agent for et kendt mæglerfirma fra Skagen, inden Thorkil selv tog springet og oprettede West-ship Shipbroker Company i 1985. En beslutning han aldrig har fortrudt, da hjertet, som altid, har banket for en god handel med skibe.

Mægleren har fulgt op- og nedgangstiderne i fiskeriet
Sammen med samlecentralen og mæglerfirmaet har dette givet Thorkil Grøn en sjælden mulighed for at følge udviklingen i fiskerierhvervet på nærmeste hold. Fra selv at have fisket i en årerække og efterfølgende haft med forarbejdning af fisk at gøre, har Thorkil historisk både set opgangs- og nedgangstider. En udvikling, der efter Thorkils mening, har gjort erhvervet for restriktivt og for bureaukratiseret for fiskerne, med alt for stramme og snerende regler samt til et overkontroleret erhverv med kameraovervågning og utålelige redskabskrav, som man ikke alene kan tillægge EU skylden for. “Nej, det er som om vores lovgivere, når en regel kommer fra EU, så får den lige en faktor 3 ekstra på reglerne, så vores danske fiskere i dag lever under et større regelpres end vores udenlandske kollegaer.” Noget som Thorkil Grøn dagligt får bekræftet i samtaler med de udenlandske fiskere der jævnligt lægger til ved samlecentralen.

Kontrollen får også lige en bredside fra den veltalende Hanstholm bo. Før var kontrollen en selvfølge i auktionshallen, for at tjekke kvalitet m.m. men i dag, ser det ud til at kontrollen går højere op i sporbarhed og andet og lader hånt om kvaliteten. “Det er en forkert udvikling vi er inde i her,” pointerer erhvervsmanden.

På spørgsmålet om hvilke fremtidsudsigter man har, når man nu har drevet samlecentral i næsten 40 år og mæglerfirma i næsten 30 år, svarer Thorkil; “så længe helbredet er til det og lysten til arbejdet tilsvarende er til stede, skal man fortsætte.” Arbejdstiden er dog trappet lidt ned i forhold til tidligere, som Thorkil siger med et smil – “nu er jeg på halvtid – 40 timer om ugen. Men et arbejdsliv i det tempo, har ikke kunnet lade sig gøre uden, min kone Karins uvurderlige støtte gennem årene,” påpeger han kraftigt.

Generationsskifte – men ikke endnu
Firmaerne er sikrede ved at min søn Peter Grøn og Anders Stenumgaard i dag har part i både samlecentralen og en mindre del i mæglervirksomheden. Det giver mig den frihed at jeg et par gange om året, sammen med Karin kan tage på solskinsferie og en enkelt tur over til vores søn Thomas i Halifax Canada.

Nu er jeg på halvtid – 40 timer om ugen

At det er en aktiv mæglervirksomhed der drives, kan læses ud af en omsætningsstigning på næsten 40% i første kvartal, sammenlignet med sidste års første kvartal. Men det kan også ses af, at sønnen Peter Grøn, her lige inden receptionen er taget til Hirtshals for at underskrive en kontrakt på en snurrevodskutter til Thyborøn, FN 424 Ingrid Anne-Lise.. så selv om der festes fredag den 25. april har mæglerfirmaet stadig åbent 24/7- 365 dage om året, ligesom den aller første dag Thorkil Grøn startede som selvstændig tilbage i Hanstholm den 1. januar 1976.

Det er også en tilfreds og gæstfri Thorkil Grøn der indbyder kunder, samarbejdspartnere og venner af huset til reception på hotel Hanstholm fredag den 25. april mellem klokken 13.00 og 17.00 og dagen bliver med garanti fejret med maner, så ingen behøver at gå sultne og tørstige fra bords.

FiskerForum.com