Forskere fra DTU Aqua har undersøgt tobisens besynderlige adfærd og fundet ud af at ”tobiser med meget mad i maven er tilgængelige for fiskernes net i længere tid”, fortæller Mikael van Deurs, der har publiceret sine resultater i det videnskabelige tidsskrift ’Marine Biology’ sammen med Thomas Warnar, DTU Aqua, Jane W. Behrens, DTU Aqua, og John Fleng Steffensen, Københavns Universitet.
Denne nye viden har man erfaret efter eksperimenter i to store videoovervågede akvarier i laboratoriet. Her studerede forskerne, hvordan det påvirkede tobisernes adfærd, hvis de varierede mængden af føde og vandets temperatur.
„Tobiserne ser ikke ud til at registrere hverken temperatur, eller hvor meget føde der er til stede. I stedet er deres aktivitet bestemt af, hvor meget mad de har spist samme dag. Det vil sige, hvor mætte de er. Jo mere mætte, jo mere aktive vil de være.“
Fakta: Tobis
Navnet ’tobis’ dækker over et betydeligt antal fiskearter. Arter af tobis findes i havområder over hele verden. Tobisen er en vigtig del af Nordsøens økosystem. Både voksne tobiser og larver spiser hovedsageligt vandlopper, og de er selv en vigtig fødekilde for mange marine pattedyr, fugle og fisk. Tobisfiskeriet kan kun finde sted, når tobiserne kommer frem fra deres skjulested I havbunden. I Danmark svømmer tobiserne hovedsageligt i de varmere
måneder, og tobisfiskeriet finder derfor sted fra maj til juli. Tobiser bliver brugt til at producere fiskemel og fiskeolie.
Da fiskeriet var på sit højeste i 90’erne blev der fra Nordsøen landet ca. 1 million tons tobis om året. Mikael van Deurs har beregnet, at hvis man lagde dem på række efter hinanden, ville de kunne nå mere end 25 gange til månen og hjem igen eller 500 gange rundt om jorden. Han tilføjer, at det så lige skal siges, at fiskerne kun fanger en mindre del af hele tobis-bestanden.