Det mener Formanden Niels Dalsgaard fra dansk akvakultur, som udtrykker ønske om, at en Co2-afgift som nævnt af Statsminister Mette Frederiksen (S) i hendes nytårstale, kommer til at understøtte det danske akvakulturerhverv, der er en relativ klimaeffektiv produktion sammenlignet med flere andre animalske produktioner.
En CO2-afgift er blevet diskuteret ad flere omgange. Men nu skal det altså være alvor, hvis man skal tro statsministeren, siger formanden for Dansk Akvakultur. »Nu er spørgsmålet blot, hvordan en sådan CO2-afgift bliver skruet sammen, efter man i flere år har håndteret Corona-pandemi, men nu frem til det kommende Folketingsvalg, nok må se sig om efter en anden »succes-historie«, og istedet komme vælgerne og dets støttepartiers utålmodighed imøde mht mere handling på klimaet.
Klimarådet anbefaler en afgift på 1.500 kroner pr ton CO2, og ser det som et centralt virkemiddel til at nå regeringens mål om at reducere Danmarks udledninger med 70 procent i 2030.
Risikerer udflytning af arbejdspladser
Hvis en CO2-afgift af den størrelse pålægges den danske fødevareproduktion, vil det flytte både CO2-udledning, men også arbejdspladser til udlandet og skabe yderligere ubalance mellem land og by.
Ifølge en nyligt offentliggjort rapport fra de økonomiske vismænd vil en CO2-afgift på »bare« 1.200 kroner pr ton føre til, at 19.000 arbejdspladser vil gå tabt alene i landbrugs- og fødevareerhvervet. De fleste af disse arbejdspladser vil måske blive genskabt, men det bliver i servicesektoren i de store byer og ikke i landbrugs og fødevareerhvervet i landdistrikterne.
Det afgørende her er, at en kommende afgift pålægges både danske og importerede varer.
Alternativt vil forbrugerne komme til at skulle vælge mellem en dansk opdrættet ørred pålagt afgifter og en udenlandsk opdrættet ørred, der ikke er pålagt afgifter. Det er svært at se, hvordan det kan gavne klimaet, hvis valget falder på den importerede ørred.
Formanden for Dansk akvakultur påpeger videre, at man bidrager med sunde og klimaeffektive fødevarer samt jobs og økonomisk udvikling i kyst- og landdistrikter. Erhvervet er et eksempel på, at grøn omstilling og udvikling i kyst- og landdistrikter kan gå hånd i hånd.
Regeringens klimapolitik bør ligeledes gå hånd i hånd med samme regerings-ambition om en sund balance mellem land og by. Som et led heri, bør en CO2-afgift indrettes på en sådan måde, at Danmark fortsat kan have en konkurrencedygtig fødevare-produktion.
Den danske akvakultur-sektor er langt fremme med innovative løsninger til at producere fisk og skaldyr på en måde, der passer på natur og miljø. Vi skal videre ad dén vej. Det er samtidig afgørende, at vi kan fortælle omverdenen om vores arbejde på en troværdig måde. Det gælder ikke mindst på klimaområdet.
Dansk Akvakultur er i samarbejde med Bureau Veritas i fuld gang med at udvikle et værktøj, der kan udregne den specifikke CO2-udledning fra i første omgang et dambrug. Det sker ved brug af EU’s anbefalinger og metoder til opgørelse af produkter og organisationers klimaaftryk. Vi håber, vi kan præsentere initiativet i den nærmeste fremtid, så vi troværdigt og præcist kan dokumentere og formidle dansk akvakulturs klimaaftryk.
Den grønne omstilling bliver ikke mere grøn af, at man flytter CO2-udledning og arbejdspladser til udlandet og de resterende arbejdspladser til storbyen
tværtimod, understreger Niels Dalsgaard til slut – Danmark er et lille land, og den danske klimapolitik er en dråbe i havet, hvis ikke den kan være til inspiration for verdens store udledere af klima-gasser.
Det vil vække opsigt i udlandet, hvis Danmark kunne nå sine klimamål gennem udvikling, innovation og en god balance mellem land og by. Det bør en kommende CO2-afgift ikke stå i vejen for, slutter formanden for Dansk Akvakultur.