I et interview med direktør Jens Stubkjær fra Atlantic Marine Protein, handler det om én af direktørens mærkesager, sæler i og omkring Grønland, samt hvorledes fredningen af sæler i dette område har rykket ganske voldsomt på balancen i økosystemet.
Med speciale i det grønlandske, forklarer jens Stubkjær, at en grønlands-sæl spiser godt et tons fisk om året. Da de blev fredede tilbage i 1977, var der ca. 1,5 million sæler. I dag estimeres det, at der som følge af fredningen er omkring 9 millioner sæler,« siger Jens Stubkjær til FF Nyt.
Jens Stubkjær mener ikke, det er forsvarlig forvaltning af naturens ressourcer, at sælerne får frit lejde på den måde. (red. reference til sælernes hærgen i Østersøen) Han peger blandt andet på, at sælerne yngler, hvor torsken vokser op omkring Newfoundland.
»Netop Newfoundland oplevede i 1992, at torske-fiskeriet kollapsede totalt. Den dag i dag fisker man omkring Newfoundland kun 10 procent af den mængde torsk, man gjorde, før sæl-fredningen trådte i kraft og det samme gør sig gældende på Vestgrønland,« siger Jens Stubkjær.
»Vi er truet som verdenssamfund«
Han peger på, at forskere har en tendens til at kalde situationer som den ovenstående for overfiskeri. Samtidig har den brede befolkning heller ikke de kritiske briller på overfor sæler, ganske enkelt fordi de er så nuttede at se på. Jens Stubkjær mener imidlertid, at det er tid til at se på det samlede billede af livet til søs.
»Nu er tiden kommet, hvor vi er nødt til at lægge følelserne til side og begynde at tage en åben dialog baseret på facts. Vi er truet som verdenssamfund, hvis ikke vi begynder at forvalte naturens ressourcer ud fra det langsigtede perspektiv,« siger Jens Stubkjær.
- Grønlandssælen blev, efter kampagne af Greenpeace, fredet i 1977. På daværende tidspunkt udgjorde bestanden ca. 1,5 mio. individer
- I dag estimeres det, at bestanden er vokset til ca. 9 mio. individer, der samlet set konsumerer mere end 10 mio. ton fisk årligt.
- Sæler er rovdyr og samtidig opportunister, hvorfor de i tider med rigelig føde, vælger kun at spise det »lækre« fra fisken – fx lever og rogn. Det betyder, at det potentielle pres på fiskebestanden kan være langt større end det, sælen konsumerer.
- For 30 år siden sås ingen gråsæler i Østersøen. I dag estimeres bestanden at være over 50.000 dyr
- Gråsælen spreder en parasit i økosystemet i Østersøen samt andre steder, der går i torskeleveren og forringer torskens kondition.