Spørgsmål som; Kan man fiske flere torsk i den østlige del af Østersø og hvor er silden henne? Disse og andre spørgsmål, får de europæiske fiskeribiologer fremover besvaret i DTU`s nyudviklede fælles databace, FishFrame.
ICES Det Internationale Havundersøgelsesråd, har nemlig valgt databasen FishFrame, udviklet af DTU Aqua i Danmark, til at holde styr på den store mængde af informationer om fisk der dagligt tilgår ICES.
De europæiske fiskeriforskningsinstitutioner indberetter om fiskebestandens tilstand til ICES Det Internationale Havundersøgelsesråd og om fiskeriet generelt og bliver derfor fremadrettet havundersøgelsesrådets fælles redskab til håndtering af disse. Havundersøgelsesrådet er den videnskabelige organisation, som planlægger og koordinerer overvågningen af de europæiske fiskebestande, blandt andet for at kunne rådgive EU’s politikere om det fremtidige fiskeri.
Systemet med en tværregional database har været i brug i den internationale forvaltning af Østersøen siden midten af 1990’erne. Her udviklede biolog Henrik Degel , DTU Aqua, sammen med kollegaen Teunis Jansen den første generation af FishFrame-databasen, som de siden udbyggede sammen med et hold programmører. I 2005 blev databasen udvidet til også at indeholde data fra Nordsøen.
”Når data opbevares fælles, kan man nemt samkøre oplysninger indsamlet af forskellige lande, sammenligne fra sted til sted, bruge hinandens data til at teste forskellige hypoteser, og har man et hul i en tidsserie, så er der mulighed for at supplere med andres data,” fortæller specialkonsulent Henrik Degel, DTU Aqua.
FishFrame data
Den fælles ICES-database får navnet RDB-FishFrame. Platformen hos ICES finansieres af Europa- Kommissionen og bliver bestyret af en styregruppe af fiskeribiologer og repræsentanter fra ICES.
Etableringen af en fælles RDB-FishFrame-databasen hos ICES, hvor alle data er tilgængelige på tværs af lande og regioner, er vigtigt for at sikre gennemsigtighed i dataindsamlingen og databehandlingen. Data bliver præsenteret, så det ikke er muligt at genkende enkelte fartøjer eller fangstrejser.
For at få adgang til FishFrame skal man være fiskeriforsker eller -forvalter i det europæiske system. Det er ambitionen i fremtiden at se på, hvordan nogle af oplysningerne kan gøres tilgængelige også for f.eks NGO’er.
Kilde: DTU Aqua
FiskerForum.com