DTU Aqua har offentliggjort en rapport, som undersøger trawlfiskeriets og ilt-svindets påvirkning af havbunden i de danske farvande.
Rapporten viser, at både iltsvind og fiskeri med bundslæbende redskaber, er presfaktorer mod havbundens økosystem. Mens rapporten giver et omfattende overblik, rejser den samtidig også spørgsmål, især set i lyset af den nylige kritik fra DTU Aqua selv af DCE’s rapporter om trawlfiskeri og iltsvind.
DTU skriver i rapporten om fakta og myter om trawlfiskeri
- Fysisk forstyrrelse af havbunden: Det er veldokumenteret, at trawlfiskeri har indvirkning på havbunden fysisk ved påvirkning af bunddyrene og deres habitater. I rapporten fra DTU Aqua påpeges det, at mere end 20 % af bunddyrenes biomasse er forsvundet i visse områder i Nordsøen, Skagerrak og Kattegat som følge af trawlfiskeri.
- Påvirkning af biodiversitet: Trawlfiskeri har en betydelig indvirkning på biodiversiteten. Når redskaber trækkes hen over havbunden, forstyrres både bunddyrene og deres levesteder, hvilket resulterer i en langsommere genetablering af økosystemerne.
- Kombinerede effekter med iltsvind: I Kattegat er der en kombination af trawlfiskeri og iltsvind, hvilket gør det svært at skelne mellem, hvad der påvirker havbunden mest. Iltsvind forværrer havbundens tilstand, da mange bunddyr ikke kan overleve under sådanne forhold.
- Trawlfiskeri er bæredygtigt, hvis det reguleres korrekt: Mens reguleringer som fiskekvoter og tidsbegrænsninger kan reducere trawlfiskeriets påvirkning, er det svært at argumentere for, at det kan være fuldstændig bæredygtigt. Trawlfiskeri påvirker uundgåeligt havbunden, og den langsigtede genetablering af økosystemer er usikker, især hvis der også er andre faktorer som iltsvind.
- Trawlfiskeri er nødvendigt for fødevareforsyningen: Dette argument bruges ofte af industrien, og der findes også alternative fangstmetoder, som er mindre skadelige som eksempelvis garn- eller tejnefiskeri. Men disse når sjældent fangster, på et rentabelt niveau, så det kunne langsigtet gå ud over fødevareforsyningen.
Læs DTU rapporten omkring »Iltsvind og fiskeri presser havene rundt om Danmark«
Rapporten er finansieret af Miljøministeriet.
Kritisk blik på den nye DTU-rapport
Mens DTU Aqua’s nye rapport giver et klart billede af trawlfiskeriets påvirkning, er der en række kritikpunkter at overveje, især set i lyset af DTU’s tidligere kritik af DCE’s rapporter om trawlfiskeri.
I en nylig debat kritiserede DTU Aqua DCE Aarhus Universitet (Nationalt Center for Miljø og Energi), for at overdrive trawlfiskeriets negative effekter i deres rapporter. Det virker nu som om, DTU selv fremhæver trawlfiskeriets negative indvirkning med lignende konklusioner, især i Kattegat. Det skaber forvirring om, hvor DTU Aqua egentlig står i forhold til trawlfiskeriets påvirkning.
I den nye rapport fremstår trawlfiskeriet som en meget dominerende faktor i påvirkningen af havbundens habitater, men rapporten kunne have gjort mere ud af at belyse eventuelle løsninger eller metoder, der kan minimere denne påvirkning. Dette står i kontrast til tidligere rapporter, hvor industrien blev delvist forsikret om, at reguleringer kunne mindske påvirkningen.
Tidligere har DTU Aqua været kritisk over for DCE’s ilt-svindsrapport, men den nye rapport fremhæver også iltsvind som en betydelig påvirkning i Kattegat. Denne dualitet i budskaberne kan skabe usikkerhed om, hvorvidt iltsvind eller trawlfiskeri er den største trussel i regionen.
Metode-overlapning
DTU Aqua har i den nye rapport anvendt metoder fra ICES til at vurdere trawlfiskeriets påvirkning. Det er de samme metoder, som blev brugt af DCE, hvilket gør DTU’s tidligere kritik af DCE’s trawlrapport mindre konsistent.
DTU Aqua’s seneste rapport giver et omfattende overblik over trawlfiskeriets og ilt-svindets påvirkning af havbunden, men der er grund til at være kritisk over for den måde, informationen præsenteres. Tidligere har DTU selv kritiseret andre rapporter for at være for skarpe i deres dom over trawlfiskeriet, men nu gentager de lignende budskaber. Dette kan give indtryk af en manglende sammenhæng i deres holdning til emnet, og det er vigtigt at forholde sig kritisk til både de faktiske påvirkninger og de budskaber, der fremsættes.
Spørger man så en fisker fra disse »iltsvindsområder« hvor farven er mørkorange og dybrød, så lyder det overraskende:
»Alt opfører sig ganske normalt, liv i alt det vi tager ombord og de »flade« holder sig fint ved havbunden også og det gjorde de også sidste år i september måned.«
Så enten lyver farverne på kortene ellers passer det ikke hvad »de grønne professorer« går rundt og fortæller, siger han og håber at de »lærde« har lavet undersøgelser i tank/akvarie, så de ved hvordan fisk/skaldyr opfører sig ved de forskellige »farvekoder«:
- Ved RØD farve på kortet, så flygter/dør fladfisk og bunddyr
- Ved ORANGE farve flygter fladfisk og de bunddyr der kan.
- Ved MØRKEGRØN farve er INTET hverken flygtet eller dødt.
»Desuden har vi masser af alger i vandet lige nu, men dette påvirker IKKE fiskeriet. Ligger bare og driver og slapper af i dag. 475 kg Hummer ialt og ca 100 kg blandet (14 forskellige arter) og som sagt INTET dødt. Og det var der heller ikke sidste år og det er ikke fordi det lige har blæst, men har set sådan ud både i hele August måned og hele septemper«, fortæller han videre.
Han forklarer videre, at andre fiskere i området lige har fortalt, at tyskerne også fanger godt med rødspætter, syd for i Østersøen. så hvor »dødt« der er dernede kan man jo så også tvivle lidt på ellers er det måske, som flere fiskere hele tiden har sagt, at bliver havbunden »rørt« (bundtrawlet), så dør den ikke, selvom der er iltsvind. Hvem ved..
Sedimentudvinding, klapning og havvindmøller fører til tab af habitater
Ud over fiskeri og ilt-svind er der andre menneskelige presfaktorer / aktiviteter, som ifølge DTU-rapporten fører til tab af havbundshabitater.
Disse aktiviteter omfatter bl.a.:
- nedlægning af kabler i havbunden
- kystsikring
- klapning (som er deponering af bundaffald fra f.eks. udgravning af havneløb)
- råstofudvinding
- havvindmøller
- skibstrafik
- marin akvakultur
- olie- og gas-boringer samt CO2 lagring m.m.
Blandt disse presfaktorer nævner rapporten råstofudvinding som den største årsag til tab af danske havbundshabitater.
Rapporten er finansieret af Miljøministeriet.
BEMÆRK: Forskningsskibet »Havfisken« er på KASU-togt i Kattegat og Østersøen, fra tirsdag den 15. oktober til og med mandag den 4. november 2024, for at indsamle data om fiskebestandene i de indre danske farvande.
Data indsamles ved forsøgs-trawling med et mindre redskab (kaldet TV3) og hvor alle fiskearter bliver registreret. Der trawles kun i 30 min. ad gangen. Fiskestationerne er udlagt tilfældigt og internationalt koordineret, hvilket gør, at resultaterne kan sammenlignes med data fra Sverige og Tyskland, som også deltager i togtet.
Desuden indsamles hydrografiske data, bl.a. om ilt-forhold, salinitet og temperatur.
Som en ekstra opgave har DTU Aqua i de sidste 10 år også indsamlet information om det affald, der registreres på togtet, for på den måde at bidrage til viden om udviklingen i mængden af affald i havet.
Det bliver interessant at følge, om der er en stigning i fiskearter samt om ilt-indholdet også svarer overens med DTUs egen rapport nr. 461-2024 og DCEs »Effekter af fysisk forstyrrelse af bundtrawling på havbundens biodiversitet«.