DTU Fødevareinstituttet og Royal Greenland har i samarbejde udviklet et software program, der beregner bakterie væksten i fiskekonserves når saltindholdet ændres, et vigtigt instrument når holdbarheden og sikkerheden skal overholdes.
Programmet, der hedder Food Spoilage and Safety Predictor (FSSP), kan spare producenterne både tid og penge, samt reducere tidligere tiders krævende og langsommelige forsøg, med at finde det optimale saltindholdsniveau. I dag klares dette næsten med det samme og skærer dermed en hel det af omkostningerne.
Vi spiser alt for meget salt.
Det er som i alle andre brancher, et stadigt stigende krav, at saltindholdet minimeres i vores fødevare, da dette mistænkes for at øge risikoen for hjerte- kar – sygdomme. Det er nu ca. 12 år siden, DTU`s fødevareinstitut gik sammen med Royal Greenland, om udviklingen af modellen. Som i dag har gratis adgang til FSSP og dag tæller mere end 6.000 brugere fra 100 forskellige lande. Der arbejdes fortsat med flere idèer, til at hæmme bakterie væksten med, bla. ved hjælp af organiske syrer, som mælkesyge og eddikesyre eller ved at bruge forskellige krydderier og ekstrakter.
Forskerne på DTU Fødevareinstituttet arbejder også på flere andre idéer til at hæmme bakterievæksten – eksempelvis ved hjælp af organiske syrer som mælkesyre og eddikesyre eller ved at bruge krydderier eller krydderiekstrakter. De undersøger også, om man kan tilsætte andre ufarlige bakteriekulturer, som kan hæmme væksten af de farlige bakterier.
Læs hele artiklen i DTU.dk/nyhederne her