Tidligere påstande om overfiskeri og det ofte meget udskældte og udhængte trawlfiskeri, er nu ikke længere hovedsynderen i forklaringen på hvorfor fiskene er væk fra vores farvande – nu skyldes det klimaforandringer og udledninger af næringsstoffer samt efterfølgende iltsvind istedet.
Klimaforandringer og dårligt havmiljø er nu de største trusler mod fiskeriet, skriver cheffiskerikonsulent Jørgen Dalskov og sektionsleder Marie Storr-Paulsen, begge fra DTU Aqua, i et debatindlæg i Altinget.
Så overraskende nok, måske mest for vores Fiskeriminister Rasmus Prehn (S), der mener at øget kameraovervågning giver flere torsk i Kattegat, sammenholdt med et trawlforbud i Østersøen og Bælthavet, er konklusionen her afgørende forskellig fra DTU Aqua’s, der istedet i deres debatindlæg på Altinget.dk, fremfører at fisk, bunddyr og planter overvejende vil dø af det iltsvind, som de stigende havtemperaturer forårsager.
De to DTU forskere skriver på Altingets debatside, at torskebestanden i den østlige Østersø er faldet dramatisk de senere år. Blandt andet på grund af dårlige miljøforhold, herunder iltsvind som følge af udledningen af næringsstoffer, der direkte påvirker torskens metabolisme negativt og medfører et svigtende fødegrundlag af bunddyr. De skriver videre, at et trawlforbud på dybere vand kan give mening og have en positiv effekt på mængden af de bunddyr, som nogle af fiskene lever af. Men der er ifølge de to DTU forskere ikke meget materiale, der underbygger denne påstand. Men de dog opmærksom på, at det kun er enkelte undersøgelser, der bekræfter at trawlforbud har vist vækst i kommercielle fiskebestande«.
De slår fast i debatindlægget, at for både Bælthavet og Østersøen, er det deres bedste vurdering at den største trussel mod de vigtige habitater for de kommercielt udnyttede arter og bestande er det forringede havmiljø med udledningen af næringsstoffer og efterfølgende iltsvind. Dette sammen med de stigende hav-temperaturer, er også en trussel mod fiskene og fiskeriet.
DTU-forskerne er ikke optimistiske mht. fremtidens fiskeri, når det drejer sig om effekten af klimaforandringerne. De skriver i debatindlægget er det er mere sandsynligt, at der vil ske en yderligere nedgang i de traditionelle bestande af fisk, som torsk og sild, netop pga. klimaforandringerne. Her peger de begge på det kystnære fiskeri, der med de største temperaturstigninger på lavt vand, vil blive ramt hårdt.
Trods de dystre fremtidsudsigter og forudsigelser, så mener både cheffiskerikonsulent Jørgen Dalskov og sektionsleder Marie Storr-Paulsen fra DTU, at selvom nogle arter forsvinder, vil andre arter komme til. Så hvis fiskeriet og myndighederne kan omstille sig, så vil der stadig være en fremtid for det kommercielle danske fiskeri.