DTU Aqua har mærket 56.000 skrubber med alizarin complexone (ALC), hvilket skaber røde ringe i øresten, for at skelne opdrættede skrubber fra vilde. Disse skrubber er nu udsat på forskellige steder i Limfjorden som led i en bestandsophjælpning.
Det skriver Fiskepleje.dk
I over 30 år er mere end 1,6 millioner skrubbeyngel blevet udsat i Limfjorden som en del af Fiskeplejens bestandsophjælpning. Udsætningerne spænder fra 2.000 til 200.000 skrubbeyngel og det foregår hovedsageligt i den vestlige og centrale del af Limfjorden.
Mærkning med ALC adskiller opdrættede fisk fra vilde stammer, hvilket er afgørende for at evaluere effekten af udsætningerne. Tidligere erfaringer har vist, at fisk under 10 cm kan miste mærkerne, hvilket kræver længere opvækst-tid og en omkostnings-fuld proces med håndtering og mærkning.
ALC-mærkning er et billigere og nemmere alternativ til udvendig mærkning. DTU Aqua har gennemført et års forsøg for at definere den optimale ALC-dosis til skrubbeyngel, og i 2023 blev 56.000 skrubber mærket og udsat i Limfjorden.
Disse mærkede skrubbeyngel blev udsat på forskellige lokaliteter i Limfjorden fra juli til september. Dette markerer den første større udsætning af ALC-mærkede skrubber i Limfjorden, bortset fra et tidligere forsøg i 1993.
Målet er at mærke alle skrubber, der udsættes i Limfjorden, med ALC for at kunne evaluere effekten af udsætningerne og optimere dem i fremtiden. Projektet involverer lokale fritidsfiskere og er overvåget af DTU Aqua, finansieret af midler fra Fiskeplejen.