Engang var Bornholm synonym med Østersøens fiske-skatkammer, her fangede man de sølvglinsende bornholmer-sild i stimer og flotte store torsk samt fuldfede laks i massevis – men de tider er nu forlængst forbi og tilbage sidder nu kun lidt triste og slukørede fiskere tilbage, der knapt kan holde skruen i vandet og humøret oppe – nu venter de bare på ophugningsstøtten.
En sørgelig historie, der kunne være vendt for mange år siden, hvis politikerne på Christiansborg blot havde lyttet til de Bornholmske fiskere, der tidligt advarede om, at noget var rivende galt med fiskeriet omkring Bornholm. Istedet slog politikerne ud med armene, noget som selv de folkevalgte på Bornholm praktiserede, på nær nogle ganske få. De glemte fuldstændigt Øens fiskeri-erhverv, når de først var blevet bænket i Folketingssalen, med adresse København K.
Èn der har mærket ændringerne i Østersø-fiskeriet er fisker og skipper Claus Stenmann Hansen fra Svaneke, der i mere end 35 år har fisket fra byen, som i 2018 blev kåret som Danmarks smukkeste købstad, beliggende på klipperne direkte ned til den hyggelige lille havn, hvor havn og bycentrum glider sammen i en helhed.
Fisker har oplevet mere end ti års deroute i fiskeriet
Det hele startede med nogle ganske få sæler ved ChristiansØ, som sidenhen blev mangedoblet og som med udbredelsen nu har fortrængt blandt andet torsken fra dens populære yngleområder og efterfølgende har smittet havmiljøet med paracitter og sælorm. I et omfang, så fiskeriet i dag kun er en skygge af sig selv. Dertil er kommet lukkeperioder og kvotereduceringer på fiskeriet i Østersøen, uden politikerne har taget fat på de reelle problemer med kvælstofudledninger og anden forurening fra de større byer omkring Østersøen. Man har kun fokuseret på fiskernes påstående negative indflydelse på fiskearterne og helt »glemt« de egentlige årsager.
Selv siger fisker og skipper Claus Steenmann Hansen til TV2 Bornholm, at han nu har søgt ophugningsstøtte for sin kutter R200 »Cometen«. Han havde ellers troet, at han skulle fiske, til han selv sagde stop. Men nu har andre omstændigheder tvunget ham til et stop, for det han har elsket aller mest.
Som hovedårsag til fiskeriets endelige på den grønne klippeø i Østersøen, ser Svaneke-fiskeren sælen og den spredning af paracitter til havmiljøet, som den helt store synder i fiskeriets deroute.
Grå-sælerne i Østersøen har i deres mave en parasit- og sælorm, som den videregiver til havmiljøet gennem sin afføring.
I afføringen er der massevis af æg fra parasit-ormen, der optages af små krebsdyr og andre dyr i fødekæden. De bliver så spist af små og mindre fisk, som igen bliver spist af torsken, hvorefter den inficerer torskens lever.
Professor i akvatisk patobiologi og leder af Dansk Fiskeimmunologisk Forskningscenter ved Københavns Universitet Kurt Buchmann har studeret torsken, sælerne og parasitterne i Østersøen i mere end 40 år, og ifølge ham er den stigende sæl-bestand i Østersøen et problem. For som han siger til TV2 Bornholm, »Når jeg førhen skulle finde en enkelt orme-lave fra sæler i torsk, skulle jeg undersøge mindst fem torsk. Og så ville jeg finde én enkelt orm, måske to hvis jeg var heldig. Men her igennem de seneste 10 år, når vi har undersøgt torsk, så har det jo været alle torsk, der har været inficeret, med flere hundrede ormelaver, fortæller Kurt Buchmann.
Den sæl-spredte parasit-orm svækker blandt andet torsken, og gør den til et noget nemmere bytte for grå-sælerne, der nu i antal omkring i Østersøen, tæller mere end 50.000 individer. Sammen med Kurt Buchmann er fisker Claus Stenmann Hansen fuldstændigt enige om sæl-problemets størrelse, for som han påpeger, «det kan jo ikke passe, at garnfiskeriet sådan uden videre forsvandt i løbet af kun to til tre år. Politikerne har jo ikke lyttet. De har bare ladet stå til uden handling. Så nu står vi bare her og venter på ophugningsstøtten,« fortæller en bitter Claus Steenmann Hansen.
Så drømmen om et fiskeri til Svaneke-fiskeren fylder 70 år er bristet, mange år før tid. Nu er eneste lyspunkt den kommende ophugningsstøtte, som kan sætte det endelige punktum for de sidste 10 års nedtur.
Du kan læse hele artiklen på TV2 Bornholm »Claus troede, han skulle fiske som 70-årig«, her.