Søsportens Sikkerhedsråd har på det seneste set mange eksempler på selvoppustelige redningsveste med fejl. For at undgå en ulykke bør alle tjekke deres vest jævnligt.
Søsportens Sikkerhedsråd har ved forskellige arrangementer rundt om i landet gennemført tjek af mange selvoppustelige redningsveste. De mange tjek viser en klar tendens – omkring hver tiende redningsvest er behæftet med en alvorlig fejl.
Daglig leder i Søsportens Sikkerhedsråd, Sten Emborg, uddyber:
”De alvorlige fejl, vi fandt, var som oftest en tom CO2-patron eller en utæt opdriftsblære. Hvis man ved en ulykke ender i vandet med en redningsvest, der har sådanne typer fejl, kan vesten vise sig at være ubrugelig. Det er klart, at en sådan situation kan være ganske farlig. Vi opfordrer derfor alle med en selvoppustelig redningsvest til en gang om året at gennemføre en såkaldt selv undersøgelse.”
En selvoppustelig redningsvest er et mere kompliceret produkt end en traditionel redningsvest. Flittig brug af vesten kan slide på eksempelvis opdriftsblæren, så den ikke længere er tæt. Derudover kan eksempelvis forkert opbevaring ødelægge den automatik, der skal udløse vesten.
I 2010 druknede 12 fritidsfiskere og –sejlere. Ingen af dem bar redningsvest. Det viser vigtigheden af at bruge en redningsvest – der er i orden – til søs.