Den bedste selektering af fangsten, er dén hvor du som fisker kan se hvad det er for fisk du har foran trawlet, inden de fanges. Et online live-tv monteret på trawlet, kan nu præcist give dig en her og nu data fra havbunden – med yderst vigtige informationer om fiskearter, tæthed og størrelse.
Det er fagre nye verden, hvor oplysninger kan forbedre fiskernes økonomiske udbytte, og samtidig være en kærkommen hjælp til bæredygtigheden og effektiviteten i fiskeriet. For disse online undervands-billeder kan netop vise om tiden er inde til et skifte til nye fiskefelter eller om man kan fortsætte med forventningen om et endnu bedre fangst-resultat.
Det nye kamera-system, der monteres i bundtrawl, giver for første gang erhvervsfiskerne et redskab til at overvåge fiskeriet – mens det sker. Nu kan de se, om de fanger det de gerne vil, alt mens trawlet slæbes under fiskeriet.
Atlas Maridan i Rungsted
Virksomheden, der er udvikler af autonome undervandsfartøjer, har produceret denne løsning, som er demonstreret for fiskere, og som nu er klar til at blive bredt videre ud. »Det har et kæmpestort salgs-potentiale,« siger Professor ved DTU Aqua Ludvig Ahm Krag, der samtidig forventer at systemet har så gode egenskaber, at det vil blive brugt i erhvervsfiskeriet over hele verden.
I omtalen af det nye kamerasystem skriver DTU Aqua videre, at en ph.d.-studerende i DTU Aqua’s gruppe for fiskeriteknologi, i samarbejde med forskere fra DTU Aquas observations-teknologigruppe, har udviklet en algoritme, så en computer kan genkende og tælle jomfruhummere. Dette system er man nu igang med at videreudvikle på i samarbejde med DTU Elektro, så computeren fremadrettet også kan genkende andre fiskearter.
Målet er her, at skipperen ikke konstant behøver at holde øje med video-signalet, da computeren løbende behandler de indkomne data og vil kunne slå alarm, hvis der f.eks. kommer for meget bifangst, som små torsk i trawlet. Men også hvis der pludselig ikke kommer flere jomfruhummere.
To trawlere er i færd med at få udstyret monteret i endnu et projekt for at se på effekten ved kommercielt fiskeri af dybvandsrejer og jomfruhummere.
En af kutterne tilhører Peter Husth, der har 20 års erfaring med jomfruhummerfiskeri: »Jeg tror, det vil kunne gøre en forskel. Der vil ikke være så meget spildtid, og det skulle også gerne spare brændstof. Vi laver mange træk i fem-seks timer, hvor vi prøver, om jomfruhummerne er der i dag. Hvis vi kan se med det samme, at der ingen er, så er der jo ingen grund til at blive ved med at fiske der. Jeg tror ikke, der er nogen, der helt har regnet jomfruhummerne ud. Det ene træk kan man få 500 kg, og når man så sætter trawl igen – så er der slet ingen. Det bliver sjovt at se, hvordan det ser ud på havbunden, når der er rigtig mange. Så må de nærmest kravle oven i hinanden.«
Forventningerne til systemet er store.