Lige inden sommerferie rammer os alle, så har formanden for Danmarks Fiskeriforening Svend-Erik Andersen, skrevet følgende sommerhilsen på Fiskeritidende.dk.
Formanden skriver blandt andet, hvis jeg skulle give denne sommerferie en overskrift, så ville overskriften uden skyggen af tvivl være »stilhed før stormen«. For lige nu har feriestemningen sænket sig på Christiansborg og hos myndighederne.
Men roen kommer ikke til at vare for evigt
Efter sommerferien går forhandlingerne om fremtidens fiskeri-politik og ikke mindst Fiskerikommissionens indstillinger og anbefalinger kommer til at tage fart.
Fiskeriminister Jacob Jensen (V) og miljøminister Magnus Heunicke (S) har allerede holdt et såkaldt sættemøde, hvor regeringen lytter til de forskellige partiers ønsker og prioriteter. Dermed er de egentlige forhandlinger mellem regeringen og Folketingets partier klar til at begynde.
Fiskeriet skal udvikles
Vores budskab til regeringen og partierne på Christiansborg er, at vi ønsker en aftale, der kan skabe nogle stabile rammer, som giver fiskeriet mulighed for at udvikle sig og ikke mindst sikre, at den grønne omstilling af vores erhverv foregår i et tempo, hvor vi kan følge med. Det nytter ikke noget, at man skynder sig så meget, at erhvervet ender med at blive afviklet i stedet for omstillet.
Vi mener i den forbindelse, det er helt centralt, at vi får udpeget vores vigtigste fiskepladser, og at de områder reserveres til fiskeri. Det sikrer, at vi kan fiske effektivt, og det giver fiskerne fast grund under fødderne i en tid, hvor kampen om Danmarks havarealer er hårdere end nogensinde.
Vi mener også, at der skal afsættes midler til at teste og udrulle nye fiskeredskaber som eksempelvis flydedøre (red. trawlskovle), der kan mindske bundpåvirkningen. Det ser vi som et helt afgørende element med hensyn til at gøre fiskeriet mere bæredygtigt.
Det må ikke blive dyrere
En anden vigtig prioritet for os er, at det ikke må blive dyrere at være fisker. Her er der desværre nogle af Fiskeri-kommissionens anbefalinger, der rammer helt ved siden af skiven, og vi advarer imod alle tiltag, der rammer økonomien i fiskeriet. Her vil vi gerne gøre opmærksom på, at Fiskerikommissionen blev nedsat for at ruste fiskeriet bedre efter det store slag, som Brexit var og er imod fiskeriet.
Fiskerikommissionen foreslår eksempelvis, at CO2-afgiften skal være endnu højere. Det er set med mine øjne en helt skæv anbefaling. Det står direkte i aftalen om grøn skattereform, at CO2-afgiften på dens nuværende niveau ikke skaber omstilling af fiskeriet. I stedet afvikler afgiften fiskeriet.
På den baggrund er Fiskerikommissionens anbefaling ganske enkelt ødelæggende. Vi opfordrer i stedet til, at man fra politisk side sikrer, at CO2-afgiften bliver ført tilbage til fiskerne, ligesom vi også mener, at man bør overveje at anvende samme indfasning som i landbruget, da fiskeriet lige nu ikke har adgang til de grønne brændstoffer, der skal muliggøre omstillingen.
Det er blot nogle af de prioriteter, vi kommer til at bringe ind til forhandlingsbordet.
Tobis-problemer
En anden af forårets store sager er briternes vendetta imod fiskeriet efter tobis. Sidste år på den her tid skrev Fiskeritidende.fk på forsiden, at vi havde haft et af de bedste tobis-år længe. Sådan bliver det ikke i år. Det kan i høj grad tilskrives Storbritanniens forbud mod fiskeriet efter tobis.
Det er mit håb, at vi kan komme tilbage på sporet igen. Heldigvis har EU-Kommissionen taget sagen alvorligt. Samtidig er Labour-partiet kommet til magten i Storbritannien, og det er mit håb, at de vil indgå i en mere konstruktiv dialog med EU-Kommissionen end EU-modstanderne fra det konservative parti i England.
God rådgivning
Selvom det ikke har skortet på historier i de danske medier om, at der ikke er fisk tilbage i havet, så har vi altså lige fået endnu en positiv rådgivning for Nordsøen, Skagerrak og Kattegat. Det glæder mig, at den positive tendens fra sidste år ser ud til at fortsætte.
Det siger i bund og grund rigtig meget om debatten om dansk fiskeri, at fiskebestandene har det rigtig godt i de områder, hvor vi fisker mest. Det er absolut ikke det indtryk man får, hvis man orienterer sig i eksempelvis Politiken, hvor billedet er langt mere dystert.
Jeg håber, at politikerne i Danmark og EU følger den positive rådgivning op og sørger for endnu bedre fiskerimuligheder i 2025. Det er der set med mine øjne grobund for, og det er jeg glad for, ligesom jeg er stolt af, at vi i fiskeriet bidrager til, at fiskebestandene kan udvikle sig positivt.
Med de ord vil jeg gerne ønske jer alle en god sommer.